Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Kebyart Ensemble torna a l'escenari de l'Ateneu de Banyoles amb una proposta innovadora pel seu II concert de la residència artística

El quartet de saxo interpretarà obres de Mozart, Mendelssohn i Widmann

dimarts 20 setembre 2022

L’Auditori de l’Ateneu de Banyoles acollirà aquest diumenge 25 de setembre (18 h, 12 €) el segon concert de l’Artista Resident 2022. El quartet de saxos Kebyart Ensemble, una de les formacions més prometedores de l’escena musical actual i amb un ampli reconeixement internacional, presentaran en solitari un programa dividit en tres parts amb obres de Wolfgang Amadeus Mozart, Felix Mendelssohn i Jörg Widmann. 

El recital s’iniciarà amb la interpretació del Quartet KV 575 en Re Major (1789) que Mozart va dedicar al rei de Prússia, Frederic Guillem II, un amant del violoncel. Són una sèrie de tres quartets de corda arranjats per a saxo on es pot observar com l’instrument greu agafa una preponderància en el característic discurs musical exuberant i elegant que envolta les creacions artístiques de l’autor. 

El programa continuarà amb les Quatre Peces Op.81 (1827-47), el resultat de la publicació de quatre moviments per a quartet que Mendelssohn va compondre al llarg de la seva vida i que es van publicar de manera pòstuma. Des d’un tema amb variacions fins a un virtuós capriccio, són un recull magnífic de les excepcionals qualitats expressives i compositives del músic alemany. 

L’actuació conclourà amb el primer quartet de saxos del reconegut clarinetista i compositor actual Jörg Widmann, partint de la idea de Capricci. Ell mateix els defineix com a “peces breus molt diferents que exploren les possibilitats dels quatre saxofons: des de l’Ascensió cromàtica de quarts de to inicial, passant per dues peces de soroll, un vals i 2 corals, fins arribar a la Zirkusparade final, des de la serietat més sagrada fins a la comèdia més exuberant”. Un encàrrec que el Palau de la Música Catalana, l’Auditori de Barcelona i l’European Concert Hall Organisation van realitzar a Kebyart Ensemble i que els músics van estrenar enguany, el 24 d’abril, al Palau de la Música. 

Una carrera brillant

Nascut l’any 2014 a Barcelona, Kebyart Ensemble ha aconseguit en pocs anys establir-se com una de les propostes més brillants no només en l’àmbit del quartet de saxòfons sinó en el panorama de la música cambra en general. El quartet està format per Pere Méndez (saxo soprano), Víctor Serra (saxo contralt), Robert Seara (saxo tenor) i Daniel Miguel (saxo baríton). 

Aquests quatre músics plens de talent comparteixen una passió infinita per la música de cambra i el desig de fer bufar nous aires en la forma de transmetre la música clàssica. El seu afany per a transformar les seves actuacions en una experiència singular resulta en una posada en escena enèrgica i dinàmica, lloada pel públic i per la crítica especialitzada. La signatura inconfusible de Kebyart es reflecteix en una visió creativa del repertori construïda al voltant de tres eixos: la literatura original, el compromís amb la nova creació i els arranjaments propis d’un ampli ventall d’estils. 

La seva carrera ha despertat l'interès de les principals sales de concerts europees fins al punt d’haver estat seleccionats com ECHO Rising Stars per a la temporada 2021-22. Aquest reconeixement els portarà a debutar en d’Europa. A més, han realitzat gires per països de tota Europa i Àsia. 

Les seves interpretacions els han portat a guanyar alguns dels premis europeus més remarcables a nivell de música de cambra, com l’Orpheus Swiss Chamber Music Competition (Suïssa) i l’International Franz Cibulka Competition (Àustria), i dos dels concursos més importants del país: el Primer Palau, organitzat pel Palau de la Música Catalana, i el prestigiós Premi BBVA de Música. Així mateix, des de 2018 són un dels grups integrants de la European Chamber Music Academy (ECMA). 

Activitat paral·lela

En el marc de la residència artística, diumenge se celebrarà l’activitat “La classe va a concert”, en què els alumnes de l’escola podran veure de prop l’assaig previ a l’actuació, a més d’un petit col·loqui on respondran preguntes i explicaran experiències viscudes. 

Les entrades per al concert de dissabte es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 14:45 h).