Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Kebyart Ensemble obre dissabte la residència artística interpretant Glass, Adams i Cage amb la Gio Symphonia

Serà l’estrena absolut d’aquest programa, que les dues formacions oferiran dos dies després al Palau de la Música. Kebyart Ensemble és una de les formacions més innovadores dels últims anys i amb ampli reconeixement internacional

dimarts 15 març 2022

L’Auditori de l’Ateneu de Banyoles acollirà aquest dissabte 19 de març (20 h, 15 €) el primer concert de l’Artista resident 2022. El quartet de saxos Kebyart Ensemble, una de les formacions de cambra més innovadores dels últims anys i amb un ampli reconeixement internacional -que els ha valgut el segell ECHO Rising Stars aquesta temporada-, obrirà la residència artística acompanyat de la GIO Symphonia, sota la direcció artística de Francesc Prat. Les dues formacions presentaran un programa que farà les delícies dels amants del repertori americà de la segona meitat del segle XX amb obres de Philip Glass, John Adams i John Cage. La GIO Symphonia i Kebyart Ensemble s’uniran per primera vegada per a presentar a l’Auditori de l’Ateneu un programa que interpretaran dos dies després al Palau de la Música.

De Philip Glass, considerat un dels compositors més popular i influent de les últimes dècades del segle XX i del segle XXI, i la gran figura de l'anomenada música minimalista, s’oferirà Music in Similar Motion (1969), una experiència estètica que no deixa indiferent i que obre a la reflexió sobre la capacitat i necessitat de comunicació de la música en les seves diverses formes. 

El programa continuarà amb un altre compositor minimalista nord-americà: John Adams. D’ell s’interpretarà Shaker Loops (1978) que també és una manera de veure i experimentar diferents sensibilitats dintre d'un mateix estil. Una oportunitat de veure com una mateixa estètica o una mateixa concepció estilística es mostra plena de matisos segons el toc mestre del compositor que hi ha al darrera.

Transitant una part de la música nord-americana del darrer període del segle passat s’oferirà el que és ja tot un clàssic de la música mundial: el 4'33" de John Cage. L’obra silenciosa que demana als músics no emetre cap so durant els seus tres moviments, que en conjunt duren 4 minuts i 33 segons. Una peça que no deixa d’interpel·lar a l'art i a nosaltres mateixos com a intèrprets -o com a públic- en cada interpretació 70 anys després de la seva estrena el 1952. 

El concert acabarà amb el Concert per a quartet de saxòfons de Glass, “molt estimulant tant pels contrastos que ofereix a l’oient com pel registre en el qual situa als músics”, explica Pere Méndez, de Kebyart Ensemble, “Al quartet ens demana un color que contrasti amb el de l’orquestra i que alhora pugui dialogar amb ella”, afirma.

Una carrera brillant

Nascut l’any 2014 a Barcelona, Kebyart Ensemble ha aconseguit en pocs anys establir-se com una de les propostes més brillants no només en l’àmbit del quartet de saxòfons sinó en el panorama de la música cambra en general. El quartet, que deu el seu nom als contrastos explosius del gong kebyar que provoca l’èxtasi de la comunitat de Bali, està format per Pere Méndez (saxo soprano), Víctor Serra (saxo contralt), Robert Seara (saxo tenor) i Daniel Miguel (saxo baríton). 

Aquests quatre músics plens de talent comparteixen una passió infinita per la música de cambra i el desig de fer bufar nous aires en la forma de transmetre la música clàssica. El seu afany per a transformar les seves actuacions en una experiència singular resulta en una posada en escena enèrgica i dinàmica, lloada pel públic i per la crítica especialitzada. 

La seva carrera ha despertat l'interès de les principals sales de concerts europees fins al punt d’haver estat seleccionats com ECHO Rising Stars per a la temporada 2021-22. Aquest reconeixement els portarà a debutar en d’Europa. A més, han realitzat gires per països de tota Europa i Àsia.  

Les seves interpretacions els han portat a guanyar alguns dels premis europeus més remarcables a nivell de música de cambra, com l’Orpheus Swiss Chamber Music Competition (Suïssa) i l’International Franz Cibulka Competition (Àustria), i dos dels concursos més importants del país: el Primer Palau, organitzat pel Palau de la Música Catalana, i el prestigiós Premi BBVA de Música. Així mateix, des de 2018 són un dels grups integrants de la European Chamber Music Academy (ECMA). 

GIO Symphonia

La GIO Symphonia és un projecte orquestral versàtil que, després de deu anys de trajectòria exitosa, inicia una nova etapa sota la direcció artística de Francesc Prat amb la voluntat de portar més enllà les experiències musicals convencionals i consolidar-se com una de les orquestres de prestigi del nostre país. 

La seva presentació oficial va tenir lloc el 5 febrer de 2012 a l’Auditori de Girona acompanyada de Nina, Albert Guinovart, Gemma Coma-Alabert i Jordi Molina, sota la direcció del fundador Marcel Sabaté. Un èxit de públic, de crítica i mediàtic que ha acompanyat tots els concerts simfònics de producció pròpia en què ha comptat amb solistes del prestigi de Valentina Lisitsa, Milos Karadaglic, Nemanja Radulovic, Pumeza Matshikiza, Daniel Müller-Schott, Ye-Eun Chi, Sílvia Pérez Cruz, Lluís Claret, Alba Ventura, Mireia Farrés o Lluís Rodríguez Salvà, entre altres. 

A part de les seves actuacions a Girona, la GIO participa regularment als principals festivals i auditoris del país, destacant les cloendes del Festival de Cap Roig amb Andrea Bocelli i Ainhoa Arteta, l’actuació a les dues primeres edicions del Festival Jardins de Pedralbes al costat de Josep Carreras i Buika, l’espectacle de música electrònica Maestro al Teatro Real, al Liceu i al Festival de Peralada, l’Acte Institucional de la Diada del 2019 a la Plaça Sant Jaume, l’espectacle El Pop d’una nit d’estiu al Festival Grec, la participació als Festivals de Música de la Cerdanya, Portalbau i Santa Florentina o les actuacions a l’Auditori de Barcelona i al Palau de la Música. 

Activitat paral·lela

En el marc de la residència artística, divendres se celebrarà l’activitat “La classe va a concert”, en què els alumnes de l’escola podran veure de prop l’assaig previ a l’actuació.

Les entrades per al concert de dissabte es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 14:45 h).