Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Finalitza una nova edició del programa ‘Vine a La Balca’

El ‘Vine a la Balca’ s’adreça a famílies amb infants que no han estat escolaritzats en l’etapa preescolar. A través de dues educadores s’han tractat qüestions com ara el significat l’escola i els seus codis de funcionament, drets i deures dels infants i alimentació, entre altres

divendres 21 juny 2024

Després d’11 setmanes el programa ‘Vine a La Balca’ tanca una nova edició, després d’haver acollit i treballat amb dos grups d’infants que el curs vinent iniciaran I3. Les temàtiques de les sessions han estat escollides per les pròpies famílies, a través de les seves necessitats, un fet que ha propiciat una participació més proactiva.

Avui divendres finalitza el programa ‘Vine a La Balca’ en el que dues educadores del propi centre han treballat amb una vintena d’infants. Durant els pràcticament 3 mesos que ha durat el programa, cada dijous i divendres s’ha pogut treballar amb les famílies temes relacionats amb el desenvolupament dels seus fills i filles, les funcions parentals i en com fer xarxa amb altres famílies.

La metodologia emprada per part de les educadores ha estat des d’un enfoc vivencial i pràctic, ja que moltes famílies han manifestat conèixer la teoria i, al mateix temps, dificultats per aplicar-la a situacions pràctiques. Alguns exemples han estat el taller pràctic sobre l’ús de pantalles i la gestió del conflicte i possibles alternatives. En aquest context, la majoria de temes tractats han estat escollits per les pròpies famílies, entre el quals destaquen la gestió del vincle, l’establiment de límits, la gestió de les pròpies emocions, estratègies de comunicació, el fet de compartir i l’acompanyament a les pors.

Valoració molt positiva per part de les famílies

Durant aquestes setmanes tant educadores com famílies han observat una interessant progressió per part dels infants en aspectes com l’aprenentatge de cançons, el fet de compartir, la confiança i el vincle amb l’adult, etc. Les famílies han valorat el programa de forma excel·lent i amb interès de recomanar-lo a altres famílies a participar-hi.

Les sessions finals del programa s’han dedicat a apropar les famílies i els infants a les escoles on s’escolaritzaran al mes de setembre, amb la finalitat de facilitar l’adaptació, fomentar l’apropament a l’escola, poder fer els primers intercanvis amb l’equip de mestres d’educació infantil i vincular persones.

El programa ‘Vine a La Balca’ va néixer el curs 2012-2013 lligat al Pla d’Escolarització Extensiva, amb la finalitat d’acollir i preparar els infants del pla per la seva entrada a l’escola a i3, facilitar la vinculació i l’acollida de les famílies. Està impulsat i finançat pel Servei d’Educació de l’Ajuntament de Banyoles, executat per Suara Cooperativa i amb xarxa amb els centres educatius, l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic (EAP) i l’Oficina Municipal d’Escolarització.