Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Museus de Banyoles acullen l’exposició “Remences. La lluita per la llibertat”

La mostra explica com vivia la pagesia del segle XII al XV i com la lluita d’aquests ha influït en la configuració de la Catalunya actual

divendres 07 octubre 2022

El Museu Darder acull des d’avui l’exposició temporal ‘Remences. La lluita per la llibertat’, que es podrà veure fins al 8 de gener. La mostra, que s’inaugurarà avui divendres, fa una mirada retrospectiva a la pagesia dels segles XII al XV, a través dels textos que la conformen. Es tracta d’una exposició d’una gran rigorositat històrica, però que alhora continua essent molt actual. 

La lluita contra els mals usos feudals que van fer els pagesos entre els segles XII i XV van ser un fets històrics que han estat claus per a la configuració de l’actual Catalunya. “Remences. La lluita per la llibertat” parla de figures com Francesc de Verntallat o Pere Joan Sala i de les revoltes que es va succeir durant els segles XII al XV. L’exposició planteja molts interrogants sobre la interpretació històrica, política i social que s’ha fet d’aquella època i convida els visitants a reflexionar sobre els símbols i tradicions que tenen a veure amb el fet remença. 

L’exposició explica com vivia la pagesia de l’època, perquè la causa que defensava – la lluita contra els mals usos feudals – va ser tan important en el passat i perquè ho és encara en el present. I és que aquests fets històrics han influït en la configuració de la Catalunya actual. Així doncs, parla de Francesc de Verntallat, de Pere Joan Sala, de les revoltes, però també de la interpretació que se’n fa des de l’actualitat. I és que encara hi ha molts símbols i tradicions que tenen a veure amb el fet remença. I fins i tot més referències de les que ens pensàvem a discursos polítics i fins i tot a les xarxes socials, sobretot a Twitter. 

La inauguració de l’exposició tindrà lloc avui divendres 7 d’octubre a 2/4 de vuit del vespre i comptarà amb la presència de l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer i Lluís Amat, alcalde de la Vall d’en Bas, municipi que conjuntament el Campus Patrimoni Cultural i Natural de la Universitat de Girona van impulsar l’exposició. Tot seguit, la comissària de la mostra, la professora de la Universitat de Barcelona, Rosa Lluch, oferirà una visita guiada.

El Museu Darder acollirà aquesta exposició fins el 8 de gener i durant aquest període es faran diverses activitats en paral·lel com la xerrada del 12 de novembre en la que s’aprofundirà més sobre qui eren els remences, on vivien i què van fer.