Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El pregó de la família Alsius obre la Festa Major de Sant Martirià

Els germans Rosa, Mercè i Esteve Alsius han parlat de la història de la nissaga farmacèutica i de la Mandíbula de Banyoles

diumenge 17 octubre 2021

El pregó de la família de farmacèutics Alsius ha obert aquest migdia la Festa Major de Sant Martirià de Banyoles. Els germans Rosa, Mercè i Esteve Alsius Suñer han repassat la història de la nissaga farmacèutica i l’evolució del negoci de farmàcia, la vinculació amb Banyoles i la història de la Mandíbula de Banyoles. 

El pregó de Sant Martirià s’ha celebrat com és tradicional a partir de les 12 del migdia al Teatre Municipal. En la benvinguda i presentació dels pregoners, l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, s’ha felicitat de recuperar aquest acte que dona inici a la festa major i que l’any passat es va haver d’ajornar per la pandèmia de la Covid-19, com totes les activitats de la programació de Sant Martirià. Miquel Noguer ha destacat “la forta vinculació de la família a la vida social, cultural i política banyolina, bolcada a més a una feina que ha deixat una profunda empremta en la societat banyolina des de fa més de 200 anys”. 

Rosa, Mercè i Esteve Alsius Suñer, tots tres farmacèutics, han estat els encarregats de pronunciar el pregó on han explicat la història de la família Alsius, recordant els orígens a La Garriga i l’establiment a Banyoles, l’obertura de la farmàcia familiar al 1760 en un local del carrer Girona on encara ara està ubicada, l’evolució del negoci de farmàcia, una transformació que ha anat paral·lela al llarg dels anys a la història de la farmàcia catalana, i també la vida familiar al voltant de la farmàcia. 

En el seu pregó, els germans Alsius Suñer han parlat també de la Mandíbula de Banyoles, el fòssil d’una dona neandertal, localitzada el 1887 pel seu rebesavi Pere Alsius Torrent i que des de llavors ha estat custodiada per la família Alsius. La pandèmia per la Covid-19 i la visió que n’han tingut des del seu punt de vista de farmacèutics han centrat la darrera part del pregó, on han recordat també la pandèmia del còlera que Banyoles va viure al segle XIX. 

Els pregoners han tancat l’acte amb un agraïment en la pandèmia de la Covid-19 al personal sanitari per “un esforç impressionant en la cura i l’acompanyament als malalts”, als treballadors dels serveis essencials “que han garantit el funcionament dels serveis bàsics en unes condicions ben difícils” i a les entitats i xarxes ciutadanes de voluntaris “que han arribat on calia per abastir els ciutadans d’aliments, medicaments i mascaretes”, així com als banyolins i banyolines “que han respectat les restriccions quan han estat vigents”. També han traslladat “la nostra solidaritat a les víctimes de la Covid-19 i a les seves famílies”, record que també ha tingut l’alcalde en el seu parlament. I han acabat desitjant una bona festa major als banyolins i banyolines perquè “gaudim de bones estones i que, malgrat tot, puguem seguir transmetent somriures amb les mirades”. 

Canvis en la programació

El pregó de la família Alsius ha donat el tret de sortida a la programació de la Festa Major de Sant Martirià que se celebrarà fins al proper dilluns 25 d’octubre. L’Ajuntament, la comissió de la festa major i les entitats organitzadores treballen per adaptar la programació a la nova normativa fixada pel Govern de la Generalitat i a partir de demà dilluns s’anunciarà el gruix principal dels canvis.

Pel que fa a la programació al recinte de barraques, les noves entrades per als concerts de El Pot Petit es posaran a la venda aquest dimarts 19 d’octubre a les 10 del matí a través del web de Cultura Banyoles (culturabanyoles.koobin.com). 

La fotografia és de Pere Duran/Nordmedia