Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu Darder exposa ‘Vampirs a Banyoles!’

L’exposició, inclosa dins les activitats de l’Any Perucho, es podrà veure fins al 13 de juny

dijous 18 març 2021

El Museu Darder exposarà a partir d’aquest dissabte l’exposició ‘Vampirs a Banyoles!’, una immersió al món de Les històries naturals de Joan Perucho. La mostra, que es podrà veure fins al 13 de juny, està inclosa dins les activitats de celebració de l’Any Perucho. L’entrada és gratuïta.

‘Vampirs a Banyoles!’ és una producció de la Institució de les Lletres Catalanes, coincidint amb la celebració de l’Any Perucho, i està comissariada per Julià Guillamon, comissari també de l’Any Perucho. L’exposició es podrà veure al Museu Darder on Perucho es va inspirar per crear l’ambient del naturalista que protagonitza la història i en els seus escenaris principals: Barcelona, Gandesa, Morella i Berga, on també s’ha pogut veure la mostra.

L’estètica de l’exposició juga amb la barreja d’història i fantasia, alta cultura i cultura pop. ‘Vampirs a Banyoles!’ proposa una immersió en la literatura fantàstica i d’aventures, en el vampirisme i les guerres carlines i en la Guerra Civil i el pop. A més, serveix per reivindicar la personalitat i la literatura de Perucho, quan es commemoren cent anys del seu naixement (1920-2003).

Una història de vampirs

Les històries naturals de Joan Perucho és una de les novel·les més singulars de la literatura fantàstica del segle XX. Publicada en català l’any 1960 i en castellà el 1968, s’ha traduït a una desena de llengües. El 1992 Harold Bloom la va incloure al Cànon Occidental. 

La novel·la explica una història ambientada a la Primera Guerra Carlina (1833-1840) amb un vampir com a protagonista, Onofre de Dip, un cavaller de Jaume I la víctima del qual és el general Ramon Cabrera, el Tigre del Maestrat. El fet del qual parteix la novel·la és real: una malaltia de Cabrera va precipitar la desfeta de l’exèrcit carlí davant les tropes d’Espartero. Perucho la va transformar en una ficció apassionant, protagonitzada per un naturalista, Antoni de Montpalau, que persegueix un vampir que amenaça Pratdip.