Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles tanca diumenge les portes al públic

És el pas previ a l’inici de les obres de reforma del Museu, que es preveu que comencin durant el mes de febrer

divendres 14 gener 2022

El Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB) tancarà aquest diumenge les portes al públic visitant. Aquest és el darrer pas previ a l’inici de les obres de reforma integral de l’equipament que es preveu que comencin durant el mes de febrer. El calendari de treball preveu que el nou Museu Arqueològic pugui obrir les portes durant el segon semestre de 2023. 

El projecte de reforma i ampliació del Museu Arqueològic permetrà completar el projecte museològic i dotar el museu d’un edifici adjacent de nova planta amb soterrani per acollir un magatzem i un espai per als serveis educatius, així com d’una nova museografia. Un edifici restaurat i adaptat a les noves exigències del segle XXI, que donarà resposta, entre d’altres, a l'accessibilitat universal, mesures que afectaran a la seguretat, al medi ambient, a la conservació, i que permetrà posteriorment l'actualització del discurs museogràfic. 

L’equip Birulés, Cabré, Romans, Arquitectes ha redactat la proposta definitiva de projecte bàsic i executiu per a la reforma i ampliació del museu, així com la reforma de l’entorn del museu, després que la proposta Omeia que van presentar guanyés el concurs públic. Les obres tindran un pressupost total de de 1.717.336,83 euros, dels quals la Generalitat n’aportarà 750.000 euros, via conveni per a l’obra i la museografia i 200.000 euros més per a la reforma de l’edifici històric i la Diputació de Girona, n’aportarà 500.000 euros. 

El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, ha destacat que “la reforma definitiva del Museu Arqueològic serà una de les intervencions arquitectòniques més importants d’aquest mandat a la nostra ciutat i permetrà completar un projecte que es va iniciar l’any 2009, dotant per fi una de les millors col·leccions arqueològiques i paleontològiques de Catalunya d’un equipament a l’alçada de la seva importància”. 

Diumenge el museu tancarà les seves portes al públic i la previsió és que a mitjans del mes de febrer puguin començar les obres, una vegada retirat tot el mobiliari i material que queda al museu, i que els treballs puguin finalitzar a inicis de l’any que ve, així com que l’obertura del nou MACB es produeixi durant el segon semestre del mateix 2023. 

En aquests darrers mesos i fins diumenge, s’ha pogut veure al Museu Arqueològic la intervenció artística ‘Res a veure’, de la banyolina Irena Visa, un homenatge a l’equipament previ al tancament per les obres de reforma a través de les persones i de les peces que en formen part. 

El Museu Arqueològic 

El Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles compta amb una de les col·leccions paleontològiques i arqueològiques més completes i transversals de Catalunya, referent per a investigadors i especialistes de tot el món com testifiquen els registres de consulta (França, Canadà, Suïssa, Grècia…) i les peticions de cessió de materials per a exposicions temporals (França, Alemanya…). Entre els seus fons hi ha la major col·lecció europea de cranis de felins de dents de Sabre, restes del gènere homo i del primer homo sapiens coneguts a Catalunya (cronologies de 200.000 i 20.000 anys respectivament), l'arc de fusta neolític més antic d'Europa (7.000 anys)…, la qual cosa una vegada actualitzada la seva museografia ho convertiran en un museu únic, de visita obligatòria per a locals i visitants.