Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Drac de Banyoles i la seva llegenda, protagonistes de la 11a Fira Medieval Fantàstica Aloja

Per la Fira el Drac es podrà visitar al Museu Arqueològic. L’Aloja se celebrarà de l’11 al 13 d’octubre en diferents espais del Barri Vell

dilluns 07 octubre 2019

La Fira Medieval Fantàstica Aloja de Banyoles arribarà aquest proper cap de setmana a la 11a edició amb moltes activitats i tallers per a tota la família. Durant els tres dies de la fira, es viuran activitats per a tots els públics amb espectacles de recreació històrica, tallers infantils, mercat medieval o exposicions i, com a principal novetat, el Drac de Banyoles i la seva llegenda en seran els protagonistes.

La regidora de Comerç, Consum, Turisme, Fires i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Banyoles, Anna Tarafa, ha explicat que, en aquesta edició, “hem volgut donar un gir a la fira i potenciar-ne el caràcter fantàstic a partir del propi llegendari de Banyoles i, a partir d’aquest any, la fira girarà cada any al voltant d’una de les temàtiques que expliquen les llegendes de la ciutat”.

En aquesta onzena edició serà el Drac de Banyoles el protagonista de la Fira Aloja i durant tot el cap de setmana es podrà visitar la nova figura de la faràndula banyolina que s’exhibirà al Museu Arqueològic, que s’engalanarà per a l’ocasió amb la col·laboració de l’Associació Banyoles Comerç i Turisme. A més, s’ha programat al mateix Museu Arqueològic un cicle de xerrades que tindran també el Drac com a protagonista.

La primera xerrada se centrarà en ‘Les antigues festes de Banyoles i el Drac de Banyoles’ i anirà a càrrec de Guerau Palmada, historiador de l’art i participant actiu en la recuperació de la figura del Drac. Es farà aquest diumenge a les 11 del matí. La segona xerrada versarà sobre ‘El Drac: versions, autors i orígens d’una tradició banyolina’ i en parlarà el folklorista Àngel Vergés. Serà el mateix diumenge a les 12 del migdia.

Activitats diverses

En aquesta 11 edició, la Fira estrenarà prop d’una vintena d’activitats i comptarà amb una desena de tallers infantils. Entre les novetats, s’hi inclou un taller de testos del Drac de Banyoles, un de mandales o el d’Emmarquem el Drac de Banyoles, amb el Drac també com a protagonista.

Un any més, la fira se celebrarà al Barri Vell de Banyoles. A l’entorn de la Plaça Major i els carrers del voltant se situarà el mercat medieval que obrirà divendres a les 5 de la tarda i s’allargarà fins diumenge a la nit. A l’espai de la Muralla, els més petits hi trobaran l’Escola de Cavalleria, el castell gegant de proves i un espai de jocs gegants.

A la plaça de la Font, la plaça dels Estudis i el carrer Pia Almonia es portaran a terme tallers infantils medievals, mentre que entre el carrer Canal i la plaça dels Estudis se situarà l’Espai Esotèric. Durant l’Aloja es podrà visitar també una exposició de molins al carrer del Born.

Pel que fa als espectacles itinerants, una de les novetats serà Llegendes i rumbes del Cavaller Sant Mer, amb un Sant Mer disposat a explicar històries de trobadors i del Drac de Banyoles amb un toc d’humor. També torna a la programació l’espectacle infantil La cova del Drac, a càrrec d’Alma Cubrae.

Una altra de les activitats destacades serà de nou el dissabte a la tarda amb l’espectacle itinerant L’entrada de l’Abat de Banyoles que reproduirà la cerimònia medieval d’entrada a la vila d’un nou abat del monestir de Sant Esteve. L’activitat acabarà al Museu Arqueològic i inclourà un berenar popular, com es feia antigament a l’època medieval, amb bunyols, orxata i ratafia. A continuació se celebrarà l’espectacle El pas d’armes, a la Muralla.

Jordi Rodríguez, de la companyia Alma Cubrae, ha explicat que els dos espectacles tenen un fort component de recreació històrica i que “són molt esperats pels visitants de la Fira”. L’Aloja es tancarà el diumenge a la nit amb l’espectacle de cloenda Maleficum que se celebrarà a l’espai de La Muralla

Sorteig per als visitants

Durant els dies de la fira tots els visitants podran participar en el sorteig de quatre jocs de memòria del Drac de Banyoles. Per poder-hi participar, caldrà que omplin un breu qüestionari. A més, l’Associació Banyoles Comerç i Turisme sortejarà també vals regals vàlids per als dies de la fira entre tots els seus clients.  

La Fira Medieval i Fantàstica Aloja està organitzada per l’Ajuntament de Banyoles i compta amb la col·laboració de les empreses Sabors Catalans i Alma Cubrae que s’encarreguen, respectivament, del mercat medieval i dels espectacles de recreació històrica. També durant la fira es podran seguir actuacions de músics medievals, a càrrec de Sabors Catalans, que amenitzaran les diverses cercaviles de la fira i també es comptarà amb la col·laboració de l’Associació Sahira Nyla.

Les Gàrgoles de Foc col·laboraran també amb la fira en la cercavila de foc que es farà dissabte a la nit juntament amb Alma Cubrae. A més, també hi participaran els comerços, bars i restaurants del Barri Vell que ambientaran els seus establiments i oferiran menús i propostes relacionades amb l’època medieval.

A més, l’organització de la fira comptarà amb el suport d’una setantena de voluntaris que participaran en els actes de la fira, principalment en els espectacles de recreació històrica. Jordi Rodríguez ha explicat que seran bàsicament de Banyoles, però també d’altres poblacions com Castelló d’Empúries o Sabadell.