Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consorci de l’Estany reprèn la gestió dels Aiguamolls de la Puda a través de la pastura amb búfales d’aigua

Avui han arribat sis nous exemplars d’un ramat dels Aiguamolls de l’Empordà que s’estaran als Aiguamolls de la Puda

dijous 10 octubre 2024

El Consorci de l’Estany ha reprès la prova pilot per crear espais oberts i en mosaic amb la pastura de grans remugants amb l’arribada de sis nous exemplars de búfals d’aigua domèstics (Bubalus bubalis). Com en les dues fases anteriors, es tracta de sis femelles gestants, procedents del mateix ramat existent al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i que s’estaran al Paratge de les Cigonyes durant aproximadament 5 mesos.

L’arribada dels sis nous exemplars de búfals d’aigua forma part d’una pla dissenyat pel Consorci de l’Estany destinat a la creació de làmines d’aigua obertes, gestió de les formacions de canyissars, creació de petits prats i obertura de clarianes en els bosquets de ribera a través de la pastura d’aquests animals. Els búfals d’aigua és una espècie que s’adapta fàcilment a les zones humides amb presència de llacunes i canals d’aigua.

El tècnic coordinador del Consorci de l’Estany, Miquel Campos, ha destacat que “fem una valoració molt positiva de les dues primeres fases anteriors, tant pel número d’exemplars participants com per l’entorn, on no es va registrar cap efecte negatiu ni en la flora ni en la fauna de la zona, a part de l’eliminació de la vegetació que és el que es pretenia.

La idea és que les búfales retornin cap als Aiguamolls de l’Empordà abans no finalitzi el període de gestació, si bé en la segona fase que va tenir lloc ara fa un any, dos dels exemplars va donar a llum a dos cries als Aiguamolls de la Puda. Albert Tubert, director del Consorci i regidor de Polítiques mediambientals ha explicat que “aquesta tercera fase ha vingut més espaiada en el temps, esperant que tornés a néixer la vegetació perquè no hi hagués escassetat d’aliment per a les búfales i també pels problemes derivats de la llengua blava que van alentir els permisos per poder a comptar, de nou, amb aquests exemplars”.

Prova pilot

La prova pilot es fa a través d’un conveni de col·laboració entre el Consorci de l’Estany i l’empresa Agroramadera Mont SLU i té una vigència inicial de quatre anys, prorrogables per a quatre anys més. L’acord estableix que el Consorci es fa càrrec dels costos de trasllat dels animals a Banyoles i el retorn al lloc d’origen, així com els costos de la visita per a la resolució d’incidències a la zona de pastura.

La iniciativa vol gestionar amb grans herbívors la vegetació de tres àrees d’aiguamolls pel paratge de les Cigonyes per tal de millorar els microhàbitats i la biodiversitat del sector i trencar amb la homogeneïtzació de les comunitats vegetals. Per altra banda, es pretén substituir l’ús de maquinària i mà d’obra per la mateixa finalitat i permeten un estalvi econòmic. L’objectiu és aplicar el concepte modern emprant solucions basades en la natura.

A més, tècnics del Consorci de l’Estany realitzen un seguiment per observar l’efecte de desgast de la vegetació i el trepig, així com l’aportació de femtes d’aquests animals de les que s’ha constatat la seva ràpida integració en el sòl, en aquest ecosistema.

Els animals disposen de cinc hectàrees de pastura efectives que estan distribuïdes en tres sectors independents. La zona conté aigua natural tot l’any i l’alimentació de les búfales és directament l’aprofitament de la vegetació existent, així com l’aigua de beguda, que s’obté directament de l’existent a les mateixes parcel·les.

El búfal d’aigua (Bubalus bubalis)

El búfal d’aigua domèstic és un animal de la subfamília dels bovins que deriva del búfal aquàtic silvestre després de milers d’anys de cria selectiva. És el segon bòvid més gran que existeix i en estat adult pot arribar a pesar entre 600 i 800 quilos. Són animals ben adaptats a les masses d’aigua, en zones humides de canyissos i herbassars. La seva dieta principal és la vegetació aquàtica.