Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consorci de l’Estany millorarà el bosc de ribera al sector nord-est de l’Estany de Banyoles

Les actuacions comportaran el tancament, per trams, del camí per a vianants entre el Parc de la Draga i els Amaradors. L’actuació s’executarà per fases i la previsió és que s’enllesteixi en menys d’un mes

divendres 10 febrer 2023

El Consorci de l’Estany iniciarà el proper dilluns 13 de febrer els treballs forestals encaminats a una millora estructural del bosc de ribera. L’actuació comportarà que, entre setmana, el camí per a vianants que hi ha entre el Parc de la Draga i els Amarador es talli per trams donant pas alternatiu pel carril de bicicletes. 

A través dels ajuts de la Diputació de Girona per actuacions de conservació del patrimoni natural en espais d’interès natural (EIN) per les anualitats 2022-2023, el Consorci de l’Estany portarà a terme una sèrie d’actuacions per a la millora estructural dels boscos de ribera i per a l’eliminació d’espècies de flora exòtica invasora local, amb l’objectiu d’ afavorir els hàbitats i espècies d’interès de l’Espai Natural Protegit de l’Estany de Banyoles. La superfície d’actuació total és de 18 hectàrees. 

La primera fase dels treballs forestals començarà el dilluns 13 de febrer i s’allargarà durant tota la setmana. L’execució es farà entre el Parc de la Draga i els Amaradors i comportarà talls intermitents per trams del camí per a vianants, als que se’ls hi donarà pas alternatiu pel carril destinat a bicicletes. 

La segona fase, que es farà per trams, s’iniciarà el 20 de febrer i el període d’execució està previst que sigui fins a principis de març. El primer tram d’actuació afectarà del Parc de la Draga a la Caseta de Fusta i s’enllestirà els dies 20, 21 i 22 de febrer. El segon tram, de la Caseta de Fusta fins a la zona de graderia del Camp de Regates s’executaran del 23 de febrer a l’1 de març i el darrer tram afectarà des del Camp de Regates fins als Amaradors, en una actuació que finalitzarà el 8 de març. 

Millora estructural dels boscos i eliminació de la flora exòtica invasora

Els treballs forestals tenen per objectiu la millora estructural del bosc de ribera, tallant arbres i branques mortes amb risc de caiguda, així com la retirada de biomassa morta per afavorir el bosc i les comunitats herbàcies que s’hi desenvolupen. 

Una altra actuació que es realitza a la zona i dins el mateix ajut, és l’eliminació d’exemplars d’espècies de flora exòtica invasora local que influeixen negativament als hàbitats d’interès de la resta de l’Espai Natural Protegit de l’Estany de Banyoles. 

També es porta a terme la gestió de prats arbrats i parts de dall i fenassars per tal de contribuir a la presència i colonització d’aquests espais per part d’insectes pol·linitzadors i orquídies entre altres. Duran el 2022 ja es van executar una part d’aquests treballs i la resta es duran a terme en aquest 2023. 

El pressupost d’execució d’aquests treballs de gestió de la vegetació i l’eliminació d’espècies de flora exòtica invasora local ascendeix a 44.813,14 euros, dels quals 38.029 són subvencionats per part de la Diputació de Girona.