Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consorci de l’Estany allibera 8 tortugues d’estany al Paratge de les Cigonyes de Banyoles

Des del 2010 s’han introduït 166 exemplars de l’espècie a l’Estany i el seu entorn

divendres 28 maig 2021

El Consorci de l’Estany ha alliberat aquest divendres cinc exemplars de tortuga d’estany (Emys orbicularis) al Paratge de les Cigonyes i 3 exemplars s’alliberaran demà dissabte en una activitat oberta amb l’Associació LIMNOS. L’acció forma part de la iniciativa del Consorci de l’Estany en la recuperació de les poblacions de tortugues aquàtiques autòctones a l’Espai Natural de l’Estany de Banyoles i sempre comptant amb la participació del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera.

Les 8 tortugues procedeixen del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, on es reprodueixen aquests exemplars en semicaptivitat des l’any 1996. Aquests exemplars van néixer el setembre de 2018 i tenen més de dos anys de vida. 

L’alliberament d’aquest matí s’ha realitzat en un acte que ha comptat amb la presència del president del Consorci de l’Estany, Francesc Castañer; el director del Consorci de l’Estany, Albert Tubert; el coordinador tècnic del Consorci, Miquel Campos; i el tècnic del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera (CRT), Joan Budó. Per altra banda, alumnes de P3 de l’escola Casa Nostra de Banyoles han estat els encarregats d’alliberar les tortugues al Paratge de les Cigonyes.

El president del Consorci de l’Estany, Francesc Castañer, ha explicat que “l’actuació forma part dels programes de recuperació de fauna iniciats pel Consorci l’any 2010 i estem contents que poc a poc anem recuperant la qualitat de l’espai natural i la seva biodiversitat. Actuacions com la d’avui permeten posar en valor les espècies protegides i vulnerables pròpies de l’Estany”. “També vull destacar la importància de la col·laboració i plena participació en el projecte de recuperació de la tortuga d’Estany les associacions LIMNOS i els Amics de la Tortuga de l’Albera”, ha afegit Castañer. 

Per la seva banda, el director del Consorci de l’Estany, Albert Tubert, ha destacat que “la tortuga d’estany estava pràcticament extingida a l’Estany fins l’any 2010, i gràcies a la feina continuada d’alliberament d’exemplars i el seguiment de les repoblacions, poc a poc, s’ha pogut constatar que la població és present i creixent a totes les llacunes i estanyols·. En aquest sentit, Albert Tubert ha afegit que “s’ha pogut comprovar any rere any que els exemplars alliberats s’han adaptat molt bé al medi, l’hàbitat és adequat i a més s’han detectat exemplars nascuts de forma natural a l’Espai Natural Protegit de l’Estany”. 

A banda d’aquestes 5 tortugues alliberades, demà dissabte se n’alliberaran 3 més, en el marc d’una activitat popular organitzada per l’entitat Limnos, que ha col·laborat des de l’inici en el projecte de recuperació de la tortuga d’estany. L’activitat es complementarà amb una visita guiada als aiguamolls de la Puda on es parlarà de la tortuga d’estany i de les cigonyes i s’acabarà amb una visita a les Estunes.

Tortuga d’estany

La tortuga d’estany (Emys orbicularis) és una espècie de tortuga aquàtica autòctona que havia desaparegut de l’Estany de Banyoles. Amb aquests exemplars, provinents del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, s’assoleix la xifra de 166 exemplars introduïts a l’Estany i el seu entorn natural des del 2010, quan va començar l’alliberament, en el marc d’un projecte LIFE Projecte Estany del Consorci de l’Estany. Entre el 2010 i el 2014 van introduir-se els primers 130 exemplars entre les llacunes de Can Morgat, la llacuna dels Amaradors i la llacuna de Casa Nostra, i entre el 2015 i el 2020, 28 més. 

L’espai presenta unes condicions excepcionals per a les tortugues d’estany, que han mostrat una molt bona adaptació al medi i es deixen veure per la zona i desplaçant-se entre punts al voltant de l’Estany, i que es reprodueixen de forma natural a l’Estany almenys des de 2018, quan se’n va detectar un nounat. La consolidació de l’espècie també s’aprecia amb les dades de les captures realitzades pel Consorci al llarg del 2019: de 104 tortugues agafades, 76 són Emys orbicularis, que van ser mesurades, pesades, marcades –si encara no ho estaven– i alliberades posteriorment al mateix indret on van ser capturades. El seguiment de l’any 2020 es va veure afectat per la pandèmia de la COVID i es disposa de poques dades.

El tècnic del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, Joan Budó, ha explicat que “des del Centre s’han alliberat unes 700 tortugues en els darrers anys, de les quals 166 s’han alliberat a l’entorn de l’Estany de Banyoles”.

La tortuga d’estany és una espècie de fauna aquàtica greument amenaçada i que està inclosa dins de programes de conservació i recuperació a nivell europeu. La seva reintroducció, es va incloure en les actuacions de millora dels seus hàbitats i el repoblament d’aquestes dins dels dos últims projectes LIFE Natura que es van executar a l’Estany (2010- 2013 i 2014-2017).