Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consorci de l’Estany allibera 6 tortugues d’estany a les llacunes de Can Morgat

L’actuació s’inscriu en l’estratègia de conservació de les poblacions de tortuga d’estany (Emys orbicularis) a l’Espai Natural protegit de l’Estany de Banyoles. Des del 2011 s’han introduït 172 exemplars de l’espècie a l’Estany i el seu entorn

dimarts 08 novembre 2022

El Consorci de l’Estany ha alliberat aquest dimarts sis exemplars de tortuga d’estany (Emys orbicularis) a les llacunes de Can Morgat. L’acció forma part de les actuacions posteriors als projectes LIFE Natura (LIFE Projecte Estany [2010-2013] i LIFE Potamo Fauna [2014-2017]). S’ha realitzat amb la col·laboració dels Amics de la Tortuga de l’Albera que gestiona el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera (CRT) de Garriguella (Alt Empordà). 

Les sis tortugues que s’han alliberat avui són juvenils nascuts l’any 2000, tenen aproximadament dos anys d’edat i una mida màxima de 8 cm. Des del seu naixement s’han mantingut a les instal·lacions del centre en condicions de captivitat en aquaris d’engreix, s’han alimentat amb larves vies de mosquits i mosques i s’han obligat a no hivernar per tal d’incrementar el seu creixement i vitalitat. 

L’alliberament s’ha fet aquest matí en un acte que ha comptat amb la presència del director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Marc Vilahur; el director del Consorci de l’Estany, Albert Tubert i el director adjunt del Consorci, Jordi Burch. 

El director del Consorci de l’Estany, Albert Tubert, ha explicat que “l’actuació forma part dels programes de recuperació de fauna iniciats pel Consorci i estem contents que, poc a poc, anem recuperant aquest espai natural i actuacions com aquesta ens permeten posar en valor la biodiversitat excepcional de l’Espai Natural”. Per la seva banda, el director adjunt, Jordi Burch, ha destacat que “la tortuga d’estany estava pràcticament extingida a l’estany i ara amb aquesta actuació s’ha reintroduït i recuperat i hem constatat que s’han adaptat molt bé al medi perquè fins i tot hem detectat cries que han nascut a l’entorn de l’Estany i consolidat en el temps la reproducció natural”. 

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha destacat la col·laboració de la Generalitat amb el Consorci, el Centre de Reproducció de l’Albera o la Fundació Emys per conscienciar, recuperar i millorar l’estat de conservació de la tortuga d’estany i els seus hàbitats. “Aquesta és una espècie bandera, és a dir, que indica l’estat de conservació de les zones humides i, per tant, la millora del seu estat de conservació ajuda a identificar que estem millorant l’estat de conservació dels hàbitats i la biodiversitat”, ha dit
Vilahur. 

Tortuga d’estany

La tortuga d’estany és una espècie de tortuga aquàtica autòctona, cataloga en perill d’extinció en el Catàleg de fauna salvatge autòctona de Catalunya, i havia pràcticament desaparegut de l’Estany de Banyoles. D’ençà de l’inici de les campanyes de repoblació del Consorci de l’Estany s’han deixat anar 172 exemplars juvenils a les llacunes de l’entorn de l’estany (a Amaradors, a les llacunes de Can Morgat i al paratge de les llacunes del pla dels Estanyols de la Puda). Tots els exemplars repoblats han estat criats al CRT. Entre el 2010 i el 2014 es van introduir els primers 130 exemplars entre les llacunes de Can Morgat, la llacuna dels Amaradors i les llacunes del pla dels Estanyols de la Puda i entre el 2015 i el 2019, es van alliberar 20 exemplars més. Cada any el Consorci i el CRT reforcen la població amb nous exemplars. Tots els exemplars es marquen amb un xip intern. 

L’espai presenta unes condicions excepcionals per a les tortugues d’estany, que han mostrat una molt bona adaptació al medi i es deixen veure per la zona i desplaçant-se entre els diferents espais de repoblació i també es reprodueixen de forma natural almenys des de 2018, quan se’n va detectar el primer nounat. 

La consolidació de l’espècie a l’Espai Natural Protegit també s’aprecia amb els resultats de les campanyes anuals de seguiment de la població que realitza el consorci . Aquest passat mes d’agost, i només en 10 dies, es van capturar 65 exemplars diferents (12 immadurs [nascuts aquest any i l’any passat], 20 subadults, 33 adults). Enguany s’han hagut de marcar amb xip 21 individus. Malauradament també s’han localitzat dos exemplars de femelles adultes atropellades a la carretera de Banyoles – Serinyà, al nord de l’Estany. 

La tortuga d’estany és una espècie de fauna aquàtica greument amenaçada i que està inclosa dins de programes de conservació i recuperació a nivell europeu. 

Tortugues aquàtiques exòtiques

El Consorci de l’Estany té com a línia estratègica de conservació de la natura treballar en el control i l’eliminació de les espècies exòtiques invasores de tortugues aquàtiques a l’espai natural. Enguany s’ha realitzat una campanya de captures a través de trampes flotants d’insolació i trampes amb esquer. S’han capturat 41 exemplars de 7 tipus diferents de tortugues. El tipus més capturat ha estat la tortuga d’orelles vermelles -25 exemplars- dels quals alguns eren juvenils. Els tàxons capturats són: Trachemys scripta subsp. scripta (2 ind.); Trachemys scripta subsp. elegans (25 ind.), Trachemys scripta híbrids (4 ind.), Graptemys pseudogeographica kohni (2 ind.), Graptemys ouachitensis (4 ind), Pseudemys concinna (3 ind) i Pseudemys nelsoni (1 ind.). 

Des del Consorci de l’Estany, es fa una valoració positiva de les captures que permeten confirmar que la població de tortugues aquàtiques exòtiques és molt petita.