Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El cineasta Albert Serra, pregoner de la Festa Major de Sant Martirià

El pregó es farà el diumenge 16 d’octubre a les 12 del migdia al Teatre Municipal

dijous 29 setembre 2022

El director i productor de cinema Albert Serra serà el pregoner de la Festa Major de Sant Martirià d’enguany. El pregó es farà el diumenge 16 d’octubre a les 12 del migdia des del Teatre Municipal i es podrà seguir en directe per Ràdio Banyoles, a través del 107.3 FM o a radiobanyoles.cat. 

L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha explicat que l’elecció d’Albert Serra es va decidir per unanimitat de tots els grups municipals de l’Ajuntament de Banyoles. Miquel Noguer ha destacat “que la trajectòria cinematogràfica de l’Albert Serra i el reconeixement que any rere any ha obtingut a festivals de cinema, com al darrer Festival de Cannes que l’han consagrat com a cineasta”.

Albert Serra i Juanola és director i productor de cinema i artista. Es va llicenciar en Filologia Hispànica i en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona. Després de la seva primera pel·lícula Honor de cavalleria l’any 2006, ha seguit una carrera cinematogràfica molt exitosa i premiada a festivals internacionals. 

El seu primer treballa amateur va ser Crespià, the film not the village (2002). Sota la seva direcció, hi van participar actors, amics i gent de Banyoles. A aquest primer treball, l’han seguit pel·lícules professionals i filmacions artístiques com Honor de Cavalleria (2006, presentada al Festival Internacional de Cannes i premi Barcelona); El cant dels ocells (2009, exhibida al Festival Internacional de Cannes i premi Gaudí a la millor pel·lícula del cinema català); El senyor ha fet en mi meravelles (2011), Història de la meva mort (2012), Els tres porquets (2013), La mort de Lluís XIV (2016), Roi Soleil (2018), Liberté (2019, premi especial del jurat del Festival Internacional de Cannes) i Pacification (2022). 

Va participar al Festival Internacional de Cinema de Catalunya (2003) i al Nürnberg Internacional Film Festival Weekend of Fear (2004) i ha obtingut premis als festivals de Cannes (França), Torí (Itàlia), Belfort (França), Viena (Àustria), Split (Croàcia), Locarno (Suïssa), etc. La seva obra ha estat estrenada comercialment a tots als països europeus i a d’altres, com als Estats Units i a Argentina.

També ha fet curtmetratges, com St. Pere de Rodes (2006), Bauçà (2006), Rússia (2007), L’Alto Arrigo (2008, exhibida al Centre Pompidou de París), Fiasco (2008), Lectura d’un poema (2010) o Cuba Libre (2013). El 2010 va col·laborar amb el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) en el projecte Esteu a punt per a la televisió?, per al qual va dirigir la minisèrie Els noms de Crist (2010). Aquest mateix any, el Centre d’Arts Santa Mònica de Barcelona li va dedicar l’exposició Albert Serra. El cinema en llibertat. Dos anys més tard, el 2012, va participar a la “Documenta 13”, a Kassel (Alemanya) i el 2015, amb Singularitat, a la Biennal de Venècia. 

Ha estat a la junta directiva de la Unió de Realitzadors Cinematogràfics (URC) i president de Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC). Ha publicat llibres com El Diari de Kassel (2018), on es recullen les seves cròniques escrites per al suplement “Cultures” de La Vanguardia el  2012, quan va ser convidat al festival d’art “Documenta 13” de Kassel. En teatre ha escrit i dirigit obres com Pulgasari (2011, on també actuava), Més enllà dels alps (2011) i Liberté (2018). Ha estat col·laborador de la revista Scope i del suplement “Culturas” de La Vanguardia i ha participat en l’edició de diversos volums de temes cinematogràfics. 

El 2009 va rebre el premi Banyolí de l’Any i el 2017 va obtenir el Premi Nacional de Cultura del Consell Nacional de Cultura i de les Arts de Catalunya. I aquest any 2022 ha rebut la condecoració de Chevalier des Arts et des Lettres que atorga el Ministeri de Cultura de França.