Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El 29è FEMJazz! Banyoles condensa en dos dies una mostra del talent emergent del jazz català

El concert de Mariona Callís i la jam session són l’aposta pels músics més joves de la comarca

dimarts 23 maig 2023

El Taller de Música de Banyoles escalfa motors de cara a la 29a edició del FEMJazz! – Festival d’Emergències Musicals de Banyoles, que se celebrarà aquest divendres i dissabte 26 i 27 de maig. Fidels a la filosofia que caracteritza l’esdeveniment des de fa una dècada, l’aposta dels membres del Taller és la de donar visibilitat als noms emergents del panorama jazzístic català, amb un èmfasi especial a l’hora d’ajudar els joves músics del Pla de l’Estany en els primers passos de la trajectòria musical.

Talent comarcal

En aquest sentit, enguany el festival programa el concert de Mariona Callís (dissabte 27, 18.30 h, La Muralla). La jove cantant porquerenca, alumna des de fa anys de l’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB), és membre del grup Oxigen i ha participat en diversos certàmens de cant. Per al FEMJazz! ha conformat un conjunt que l’acompanyarà en el seu concert, que proposa un recorregut històric per diferents veus femenines de la música negra. L’espectacle beu del treball de recerca de batxillerat de Callís, que d’aquesta manera uneix divulgació i interpretació. 

Acte seguit s’obrirà la jam session, que suposa una oportunitat per als joves músics de jazz banyolins per tocar i improvisar conjuntament. El 2022, la proposta va tenir una bona acollida entre el públic més jove, de manera que la jam s’instaura com la porta d’entrada per a les noves generacions de la comarca, tant d’intèrprets com d’oients.

Abans de tot això, al matí (11.30 h, La Muralla), hauran passat per l’escenari del FEMJazz! diversos combos de l’EMMB, que compartiran aquesta experiència iniciàtica amb estudiants de les escoles convidades d’enguany, l’Escola de Música de Palafrugell i l’Escola Municipal de Música i Dansa de Torroella de Montgrí. 

Alba Careta, Helena Camps i Alba Pujals presenten els seus nous discos

Més enllà de la pedrera de músics de la comarca, la 29a edició del festival acollirà tres presentacions de discos editats el 2023: els d’Alba Careta (divendres 26, 22 h, Auditori de l’Ateneu), Helena Camps (dissabte 27, 15.30 h, La Muralla) i Alba Pujals (dissabte 27, 17 h, La Muralla). Les entrades per al concert d’Alba Careta a l’Auditori de l’Ateneu es poden adquirir al web de Cultura Banyoles (cultura.banyoles.cat). 

Per a tots els públics

La resta de la programació del festival inclou un ventall ampli de propostes. El públic familiar podrà gaudir de l’espectacle “La Bruixa del Jazz” (dissabte 27, 10.30 h, La Muralla), acompanyat de l’espai de joc Just4Kids. També hi haurà lloc per a la música d’avantguarda de Black Flower (dissabte 27, 20.30 h, La Muralla), trio que planteja un pont entre música i narrativa, amb composicions suggeridores i enigmàtiques inspirades en relats de misteri. Les músiques improvisades hi seran presents amb l’actuació del guitarrista Juanma Trujillo, que ve de viure a Nova York i tocar en l’escena jazzística de la ciutat, a l’Espai Eat Art, de la Fundació Lluís Coromina (divendres 26, 20 h). Un altre dels plats forts del dissabte serà el concert de Lessus (dissabte 27, 22 h, La Muralla), músic barceloní que cultiva estils com el funk, el soul i el groove, vehiculats a través d’una veu melòdica i una potent presència escènica, i que avançarà a Banyoles alguns dels temes del seu pròxim disc. La nit es tancarà amb la sessió de música punxada del banyolí Saiqel Deejay (dissabte 27, 0.30 h, La Muralla), autèntic explorador de les sonoritats més ballables.

Com és habitual, el festival oferirà al llarg del dia servei de bar i servirà dinars i sopars, a més de disposar de La Millor Cervesa, beguda creada pels Millors Festivals, que es podrà degustar en format llauna.