El 28è FEMJazz! Banyoles recupera La Muralla com a espai principal per a tres dies de concerts i activitats
El festival programa una dotzena d’actes del 27 al 29 de maig. Destaca el concert de 97onzas & KIW, que uneix un jove ol·lectiu de rap amb un quartet de jazz
divendres 13 maig 2022
El Taller de Música de Banyoles impulsa la 28a edició de FEMJazz! – Festival d’Emergències Musicals de Banyoles, que tindrà lloc l’últim cap de setmana de maig. L’esdeveniment, organitzat en conveni amb l’Ajuntament de Banyoles i amb la col·laboració de la Diputació de Girona, recupera pràcticament el mateix format d’abans de la pandèmia. Així, si el 2020 el festival es va reformular com a Pícnic Jazz, amb un sol dia de concerts, i el 2021 es va dur a terme íntegrament a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles, enguany La Muralla torna a ser l’escenari principal del festival, cosa que permet oferir una programació més àmplia i diversa que els dos darrers anys, a més de recuperar activitats paral·leles que no s’havien pogut dur a terme durant la pandèmia. E
En la presentació de la programació d’enguany, aquest matí a La Muralla, el president del Taller de Música de Banyoles, Isidre Palmada, explica que des de l’entitat “estem contents de tornar a la normalitat tant com sigui possible, perquè som un festival de proximitat, obert a tothom, i per això és important que la majoria de concerts siguin a l’aire lliure i d’accés gratuït. Després de dos anys en què hem ‘experimentat’ amb el format, recuperar La Muralla ens facilita continuar treballant sota el nostre lema, ‘fem jazz, fem poble’”. Enguany col·laboren amb el festival el segell Microscopi, la pastisseria La Sal, de Banyoles, la cervesera Poch’s, de Castellfollit de la Roca, i el mitjà digital Surtdecasa.
El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha volgut destacat que “el FEM Jazz!, amb 28 edicions, és el festival més antic i amb més continuïtat de la ciutat, però això no està renyit amb una capacitat permanent de renovar-se. I per damunt de tot és una garantia de bon jazz sense el qual l’oferta cultural de Banyoles estaria incompleta”.
Els Millors Festivals
Una altra novetat del 2022 és la creació d’Els Millors Festivals, agrupació de festivals de jazz de petit i mitjà format dels Països Catalans, de la qual el Taller de Música de Banyoles és un dels impulsors. Aquesta xarxa neix de la coneixença i dels neguits comuns de diversos col·lectius que organitzen festivals semblants a FEMJazz! arreu del país, i que a partir d’ara sumen esforços per tirar endavant produccions pròpies conjuntes de més envergadura que les que poden assumir aïlladament. Integren Els Millors Festivals els festivals d’Igualada, La Garriga, Vic, Vilafranca del Penedès, Portocolom (Felanitx, Mallorca) i Banyoles. La primera iniciativa d’Els Millors Festivals és la gira de la saxofonista i compositora Cristina Miguel, que actuarà enguany als sis festivals, presentant a cada ciutat una proposta diferent en repertori i format.
Programació 28è FEMJazz!
Divendres 27 de maig
El festival arrancarà divendres 27 de maig amb el concert d’Amidea Clotet, que tindrà lloc a l’Espai Eat Art (20 h). FEMJazz! recupera també aquest espai del festival, fruit de la col·laboració amb la Fundació Lluís Coromina, per presentar les propostes més arriscades de free jazz i músiques improvisades. En aquest cas, la guitarrista catalana presentarà peces del seu primer disc, resultat d’anys d’experimentació amb les possibilitats sonores de l’instrument. A partir de les 21 h, a La Muralla hi haurà una jam session a càrrec de joves músics banyolins. Com a novetat d’enguany, divendres se serviran pizzes artesanes per sopar. Tancarà la primera nit un clàssic del festival, DJ Lluís Cardenal (22.30 h), punxarà una sessió de tresors del jazz, el soul i el rhythm&blues.
Dissabte 28 de maig
El dissabte 28 serà el dia més intens del festival. Es començarà amb el ja tradicional dinar popular, a les 14 h a La Muralla. Consistirà en una fideuada vegetariana, amanides i brownies a càrrec de la pastisseria La Sal. Els tiquets tenen un preu de 12 euros i es podran comprar durant la setmana del 23 de maig a la secretaria de l’Escola Municipal de Música de Banyoles i el divendres i el dissabte mateix a la barra del festival. Caldrà dur plat i coberts.Seguidament, hi haurà la xerrada "El jazz a la Catalunya de la Segona República" (16 h), a càrrec de la musicòloga Irene Valle, que explicarà com es va desplegar el jazz durant aquest període i també quina recepció i valoració va tenir el gènere en la societat catalana de l’època, amb un èmfasi en Banyoles i les comarques gironines.
El primer concert de la jornada serà el del Trio Nilo (18 h), grup en què toca el baixista crespianenc Tomàs Pujol, i que presentarà el seu primer disc, Planeta desierto (Microscopi, 2021). La següent actuació és “Tríptic”, concert del trio Miguel-Bayer-Lai, a les 20.30 h a l’Auditori de l’Ateneu (5 euros). Liderada per Cristina Miguel, la formació presenta una proposta inèdita, a mig camí de la composició i de la improvisació, pensada específicament per a FEMJazz!. El concert és coorganitzat amb Joventuts Musicals de Banyoles. A les 23 h, la música torna a La Muralla amb el concert de 97onzas & KIW, producció pròpia del FEMJazz! d’enguany. Es tracta d’una col·laboració entre 97onzas, col·lectiu de hip-hop en què canta l’MC banyolí Dani Morante, i el quartet de jazz instrumental KIW, que interpretarà en directe les bases de les cançons. El maridatge entre jazz i rap ja es va produir, amb molt èxit, al festival de 2019, i enguany se n’exploraran novament les possibilitats. Tancarà la nit el punxadiscos banyolí DJ Saikel (00.30 h), integrant de 97onzas, amb una proposta que barreja acid jazz, afrobeat, funk, soul i rap.
Diumenge 29 de maig
El darrer dia del festival comença amb l’activitat musical per a públic familiar, com era habitual en les últimes edicions abans de la pandèmia. En aquesta ocasió, el projecte banyolí La Dona del Sac (11 h), impulsat pels germans Eloi i Marc Balsach, serà una invitació a viure i compartir experiències en família d’una forma creativa i participativa, amb la música com a fil conductor. Després d’aquesta activitat, hi haurà una dinamització infantil a càrrec de Rejuga. A les 12 del migdia tindrà lloc la Batalla de Big Bands, amb combos de l’Escola Municipal de Música de Banyoles i les convidades d’enguany, les escoles municipals de Sabadell i Mataró. Els alumnes de les escoles assistiran prèviament a una sessió magistral de sound painting a l’EMMB. La sessió, a càrrec de l’alacantí Iván González, consisteix en una conducció dirigida a partir de la improvisació. Els coneixements adquirits en la classe es traslladaran a l’escenari de La Muralla, on cada escola tocarà temes del seu repertori habitual i acabaran fent una improvisació conjunta, guiats per González. Havent dinat serà el torn d’Els Benítez (15 h), trio de trombó, baix i bateria especialitzat en estàndards de jazz i versions de coneguts temes pop-rock, soul i latin. L’últim concert de la 28a edició de FEMJazz! serà el del Víctor Carrascosa Quartet (16 h), liderat pel jove trompetista barceloní Víctor Carrascosa, que oferirà un repertori de composicions pròpies i estàndards.
Camí dels 30 anys
El Taller de Música de Banyoles, escola de música moderna i jazz des de l'any 1988, és també l’entitat organitzadora del Festival de Jazz de Banyoles, que va començar l’abril del 1994, fruit de la il·lusió i l’esforç d’un grup de professors que volien dur l’experiència musical més enllà de les classes. Amb el temps, el festival va créixer fins a convertir-se en una referència pels amants del jazz del Pla de l’Estany i les comarques gironines, que duia a Banyoles grans noms de l’escena nacional i internacional.
Més endavant, el festival va canviar de fórmula i va passar a concentrar-se en quatre dies, a finals de maig, amb l’objectiu d’obrir-lo encara més a la ciutadania. És en aquest context que arribem una nova fornada d’exalumnes, professores i professors del Taller, relleu generacional que dona forma renovada al festival. El rebategen amb el nom de FEMJazz! (Festival d’Emergències Musicals) i li donen una personalitat pròpia, que es basa en el doble sentit del concepte emergència: l’oferta es construeix amb propostes de gran qualitat de joves músics de l’escena catalana i inclou, en cada edició, una producció inèdita i exclusiva. L’actual equip del festival treballa amb la premissa “fem jazz, fem poble” per popularitzar el gènere entre els veïns de la comarca i els visitants.
El FEMJazz! és el festival de jazz que fa més anys que s’organitza ininterrompudament a la demarcació de Girona. Només ha fallat en una ocasió, el 2020, en què no hi va haver edició, tot i que es va compensar amb el Pícnic Jazz el mes de setembre.