Detecten una parella d’òlibes a l’entorn de l’Estany
El Consorci de l’Estany treballa en el projecte de repoblació d’aquesta espècie a l’Espai Natural Protegit de l’Estany de Banyoles. L’INS Josep Brugulat i l’escola Casa Nostra han començat a col·laborar en el projecte
divendres 18 març 2022
Personal del Consorci de l’Estany han detectat la presència d’una parella d’òlibes a l’entorn de l’Estany que hi resideixen habitualment. La detecció d’aquesta parella s’ha realitzat en l’àmbit del projecte de repoblació d’aquesta espècie protegida i amb un estat de conservació vulnerable a l’entorn de l’Espai d’Interès Natural de l’Estany.
El projecte de repoblament de l’òliba (Tyto alba) es va iniciar l’estiu passat amb la introducció amb èxit de tres cries que provenien del Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent, a Lleida a través de la tècnica del “hacking”. Aquesta tècnica consisteix en portar les cries al nou emplaçament quan són petites i alimentar-les en caixes-niu tancades per alliberar-les al cap d’unes setmanes un cop ha finalitzat el període de cria. L’objectiu és que, un cop adultes, puguin tornar a criar al mateix lloc o a la zona propera.
Per tal d’afavorir una població estable a diversos punts de l’Espai Natural Protegit de l’Estany de Banyoles, des del Consorci de l’Estany s’està treballant per establir noves col·laboracions amb propietaris de masies o finques que són potencialment bons per ajudar a aquesta espècie. Un dels punts on s’ha iniciat col·laboració és l’Escola Casa Nostra, molt propera a l’Estany, per tal que els mateixos alumnes s’impliquin en el projecte.
En el marc d’aquesta col·laboració i en la recerca prèvia per part del personal del Consorci de l’Estany d’un nou emplaçament on instal·lar una caixa-niu per repetir l’experiència del hacking a les mateixes instal·lacions de l’escola, s’ha detectat la presència de dos exemplars d’òliba que hi troben refugi.
Aquest fet, molt positiu pel propi projecte i per la pròpia espècie, és un indicador que a l’hàbitat proper hi troba aliment i que, probablement busca lloc on criar. En aquest sentit i per tal de contribuir amb l’establiment d’una nova parella, s’ha col·locat una caixa niu en el mateix punt on s’ha detectat la presència de les òlibes.
El director adjunt del Consorci de l’Estany, Jordi Burch, ha demanat a la població "que si han de combatre alguna plaga de rosegadors ho facin amb sistemes de trampeig tradicionals i no s'utilitzin mai verins ja que els animals enverinats són un blanc fàcil per les òlibes i també són nocius per elles”.
Paral·lelament s’està treballant per establir noves col·laboracions amb propietaris de masies o finques que, com el cas de l’escola, són potencialment bons per ajudar a aquesta espècies tan emblemàtica.
Col·laboració centres educatius
Un dels objectius associats al propi projecte de repoblació de l’espècie, és implicar les escoles del territori, així com la població en general, per a conèixer l’espècie i les seves principals amenaces. En aquest sentit, durant aquest curs s’ha iniciat també una col·laboració amb el cicle formatiu de grau mitjà d’instal·lació i moblament de l’INS Josep Brugulat per a la construcció de caixes-niu, tant per ser utilitzades amb la tècnica de hacking com per possible llocs de cria dels exemplars adults.
El projecte de reintroducció de l’òliba s’ha impulsat en diferents zones del territori català. L’òliba és una espècie protegia que es troba en declivi a tot el continent europeu per l’aplicació de tòxics, sobretot rodenticides, i per la manca de llocs on criar.