Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Descoberts elements de fusta corresponents a les construccions neolítiques al jaciment arqueològic de la Draga de Banyoles

Durant la campanya d’excavacions del mes de juny s’han recuperat diversos elements a partir dels quals s’espera conèixer més sobre les tècniques de construcció i les pràctiques quotidianes dels pobladors neolítics de La Draga

dilluns 08 juliol 2024

La campanya d’excavacions del 2024 al jaciment arqueològic de La Draga de Banyoles ha arribat a la seva fi amb importants descobertes. Durant tot el passat mes de juny s’han descobert grans taulons i elements estructurals que podrien correspondre a les partes o paviments de les cabanes. A més, les excavacions també han permès recuperar diversos estris en estat orgànics, o parcialment carbonitzats.

Durant tres setmanes s'han dut a terme treballs intensius en el sector terrestre del jaciment arqueològic de La Draga, centrant-se especialment en el denominat sector B. Aquest sector, situat en el nivell freàtic, ha proporcionat una conservació excepcional dels elements de fusta que corresponen a les construccions neolítiques, sent el més ric en matèria orgànica del jaciment. Les excavacions han revelat la riquesa i l'excel·lent conservació dels materials. Entre les troballes, s'han recuperat grans taulons i elements estructurals que podrien correspondre a les parets o paviments de les cabanes, així com diversos estris com mànecs, un batedor i un fragment de cistell.

Pel que fa a les restes estructurals, predomina la fusta de roure, que es presenta en forma de taulons i mitjos troncs, segons la funció a la que estaven destinats.

En canvi, entre els estris, s’ha documentat l’ús de teix i boix, fustes de gra més fi i menys abundants en l’entorn durant el neolític. Aquesta selecció de fustes segons la finalitat denota un coneixement sofisticat i una cura en l’elecció dels materials per part dels habitants neolítics. Els materials recuperats es troben actualment en fase d’estudi per part dels experts, els quals esperen que aquestes troballes aportin nova llum sobre les tècniques de construcció i les pràctiques quotidianes dels pobladors neolítics de La Draga.

La campanya d’enguany ha comptat amb la participació d’estudiants del grau d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, del màster d’arqueologia Nàutica i subaquàtica de la Universidad de Cádiz, i investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, Institució Milà i Fontanals del Consell Superior de Investigacions Científiques i l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social.

El Jaciment Arqueològic de La Draga

El jaciment arqueològic de La Draga, descobert l’any 1990 a la vora oriental de l’estany de Banyoles, és un dels assentaments d'agricultors i ramaders més antics del nord-est de la península Ibèrica i un dels primers poblats neolítics lacustres d’Europa (5200-4800 aC). La situació del jaciment, en permanent contacte amb el nivell freàtic, ha propiciat una excepcional conservació dels materials orgànics, des dels pilars de fusta de les cabanes fins a eines (mànecs d’aixa, falçs, pals cavadors, etc.), restes de cistelleria o fins i tot cordes. Aquest fet fa que La Draga sigui un dels jaciments cabdals per estudiar el neolític europeu.

Els treballs d’excavació s’emmarquen en un projecte quadriennal de recerca en matèria d’arqueologia i paleontologia pel període 2022-2025, aprovat per la Direcció General del Patrimoni Cultural i coordinat pel Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles. Aquest projecte es duu a terme en participació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Consell Superior d'Investigacions Científiques-Institució Milà i Fontanals (CSIC-IMF) i el Museu d’Arqueologia (MAC) i Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (MAC-CASC) i amb la col·laboració del Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Els treballs són finançats per les institucions citades anteriorment i pel Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.