Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Marta Buchaca porta a Banyoles Rita, una tragicomèdia de reflexió sobre la vida i la mort

L’espectacle planteja un debat sobre el patiment dels éssers estimats i la mort digna. Demà divendres a les 9 del vespre a la Factoria d’Arts Escèniques

dijous 20 febrer 2020

La Factoria d’Arts Escèniques de Banyoles estrena divendres 21 de febrer l’obra Rita, escrita i dirigida per Marta Buchaca i protagonitzada pels actors David Bagés i Anna Moliner. El text està plantejat en to de tragicomèdia, però serveix per abordar un tema del qual encara costa parlar: el patiment dels éssers estimats i la mort digna.

En l’obra, els germans Toni i Júlia s’enfronten a una decisió delicada: sacrificar la seva gossa, Rita, que està malalta i pateix. En Toni, que és veterinari, aconsella posar fi al seu patiment i sacrificar-la, com es fa de manera habitual en la seva professió. Ara bé, la seva mare, que també es diu Rita, està sofrint: té Alzheimer des de fa anys i es troba en estat vegetal. Ell considera que també caldria practicar-li l’eutanàsia; la Júlia, que és metge, considera que, malgrat tot, no poden fer-ho. Esclata un debat al sí de la família que interpel·la l’espectador sobre el patiment dels éssers estimats i la decisió de la mort digna.     

Segons Buchaca, Rita neix de la necessitat de parlar de la mort i l’amor, i de com conflueixen en situacions com la que es planteja a l’obra. La mort, diu l’autora, encara genera molta incomoditat a l’hora d’afrontar-la com a part de la vida, i aquest temor impedeix debatre amb normalitat sobre qüestions com l’eutanàsia. En aquest sentit, l’espectacle ofereix un espai per a la reflexió al volant del patiment, l’estima i el final de la vida. Com ja va fer en una obra anterior, Litus, la dramaturga enfoca un tema dur, la mort, des d’una perspectiva humorística i quotidiana, amb què el públic es pugui identificar.

Rita és una producció de La Pocket amb el suport de la Sala Beckett i l’Institut Català de les Empreses Culturals. Després d’haver-se representat en diversos escenaris catalans, l’obra arriba a Banyoles coincidint amb l’actualitat del debat social sobre el dret a morir dignament, arran de la presentació del projecte de Llei de l’eutanàsia al Congrés dels Diputats.

Rita es podrà veure demà divendres a les 9 del vespre a La Factoria d’Arts Escèniques de Banyoles. Les darreres entrades per a l’espectacle, a un preu de 15€, es poden adquirir a través del web cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (Passeig de la Indústria, 25).