Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Clara Segura i Bruno Oro, Chano Domínguez amb Mariola Membrives i Les Impuxibles, a la nova programació de Cultura Banyoles

El cicle ‘Una primavera en dansa’ presentarà propostes relacionades amb la dansa per a tots els públics. La programació d’arts escèniques i musicals, museus, patrimoni, biblioteca i arxiu inclou prop de cent d’activitats

dimecres 17 març 2021

Clara Segura i Bruno Oro, Chano Domínguez i Mariola Membrives o Les Impuxibles seran algunes de les propostes que es podran veure a Banyoles dins la nova programació de Cultura Banyoles per al segon trimestre de 2021. La programació, amb més de noranta activitats, inclou també el cicle de dansa ‘Una primavera en dansa’ i el FEMJazz!. Les entrades per als espectacles d’arts escèniques i musicals es posaran a la venda demà dimecres 17 de març.

La nova programació de Cultura Banyoles per al segon trimestre de 2021 s’ha presentat aquest vespre en un acte a l’Auditori de l’Ateneu. La presentació ha permès donar a conèixer el conjunt de l’activitat cultural municipal que inclou 94 propostes tant d’arts escèniques i musicals com de la biblioteca, de patrimoni cultural i dels museus i de l’arxiu.

En la presentació de l’acte, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural i Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha celebrat que “mica en mica tots els equipaments van recuperant una certa normalitat i Banyoles demostra tota la seva vitalitat cultural amb cent activitats d’allò més diverses en un sol trimestre” i ha afegit que “quan a Banyoles diem que la cultura no s’atura, no és només un eslògan, és una descripció de la realitat.”

Arts escèniques

La nova programació d’arts escèniques per al segon trimestre de 2021 inclou el cicle Una primavera en dansa, amb propostes relacionades amb la dansa per a tots els públics. El diumenge 25 d’abril es podrà veure a la Factoria d’Arts Escèniques l’espectacle de dansa familiar Lù de la companyia Maduixa, que unirà la dansa i les arts plàstiques per a gaudir en família d’un espectacle màgic, creatiu i poètic. Dins el cicle, i també a la Factoria d’Arts Escèniques, s’ha programat per al 30 d’abril l’espectacle Kintsugi de la companyia Impas dansa, una peça de dansa contemporània que dialoga entre la música i el text, la relació entre el cos i la memòria. Una primavera en dansa es tancarà el 15 de maig amb Les Impuxibles i l’espectacle de dansa, teatre i música en directe Des-espera, amb interpretació d’Ariadna Peya i Marc Soler i la pianista Clara Peya (Premi Nacional de Cultura 2019).

La programació d’arts escèniques s’obrirà el cap de setmana del 16, 17 i 18 d’abril amb l’espectacle Wabi-Sabi de Jaume Geli i Lídia Masllorens, que es podrà veure a la Factoria d’Arts Escèniques. Un espectacle a l’entorn de la paraula japonesa wabi-sabi, una aposta estètica cap a la imperfecció, el desgast de la matèria i la pàtina del temps, amb percussió en directe amb Nan Mercader.

El 23 d’abril es podrà veure Cobertura amb Clara Segura i Bruno Oro al Teatre Municipal. Un espectacle on els dos actors interpreten una trentena de personatges per explicar la història fictícia d’un director de cinema en hores baixes i la seva parella, una actriu que viu el seu millor moment professional.

I el 7 de maig s’estrenarà al Teatre Municipal l’espectacle Històries de les meves veïnes de la companyia Anna Roca, on fa una adaptació de contes de l’escriptor i periodista Joan Barril.

Programació musical

Pel que fa a la programació de músiques modernes per al segon trimestre de 2021, i a banda de l’espectacle de Les Impuxibles, inclourà també el concert de presentació del nou disc de Roko Banana. El veïnat, el segon disc del trio banyolí, es podrà escoltar el 24 d’abril a l’Auditori de l’Ateneu.

Pel que fa a la programació de música clàssica, destaca el concert que Chano Domínguez i Mariola Membrives, artista resident de l’Ateneu 2021, oferiran el 13 de juny a l’Auditori de l’Ateneu. Una trobada apassionada entre les mans del pianista gadità, referent universal del flamenc jazz i la prodigiosa veu de Membrives.

El 10 d’abril es podrà veure també el concert que oferiran Acadèmia 1750 amb Inés Moreno a l’Auditori de l’Ateneu amb el programa Lluhida Academia de Música, que ret homenatge a les acadèmies musicals del barroc. I l’1 de maig a l’Auditori de l’Ateneu hi actuaran Gorka Benítez Trio, que presentaran el seu darrer treball Salalagua.

La programació de Cultura Banyoles per aquest segon trimestre de 2021 inclou també el FEMJazz!, el 27è Festival d’Emergències Musicals de Banyoles, que enguany es presenta amb un nou format, adaptat a les circumstàncies actuals, i que es farà del 27 al 30 de maig a l’Auditori de l’Ateneu. El festival inclourà quatre propostes, una cada dia, amb les actuacions del trio Dshun, Barcelona Art Orchestra, Dani López Quartet i la presentació de l’espectacle Composició II, de la Carta Blanca a Àlex Cassanyes.

Programació familiar

Pel que fa a la programació familiar, que programa l’entitat T tela, i a banda de l’espectacle Lù, inclòs dins el Primavera en dansa, s’iniciarà l’11 d’abril amb Camí a l’escola de la companyia Campi Qui Pugui, al Teatre Municipal. Un espectacle suggerent, visual i sense text que s’inspira en la història real d’infants d’arreu del món.

La programació familiar es tancarà el 9 de maig amb El gran final de la companyia Brucraá Circus a la plaça de les Rodes. Un homenatge a un dels oficis més bonics i generosos del món: l’ofici de ser pallasso.

Programació cinema

L’Auditori de l’Ateneu continuarà en aquest segon trimestre de 2021 oferint una programació estable de cinema que es traslladarà als caps de setmana. Es podran veure les propostes de El Documental del Mes i pel·lícules incloses dins el Cicle Gaudí, impulsat per l’Acadèmia de Cinema en Català amb el suport de la Generalitat i les diputacions catalanes. Entre altres propostes, es projectarà Sentimental de Cesc Gay o La vampira de Barcelona de Lluís Danés.

Venda d’entrades

La venda d’entrades per a la nova programació de Cultura Banyoles s’obrirà demà dimecres 17 de març i es podran comprar al web de Cultura Banyoles a www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament, demanant cita prèvia.

La programació continua adaptada a les restriccions per la Covid-19 amb aforament restringit al 50% i caldrà ser al Teatre, l’Auditori o la Factoria 20 minuts abans de l’espectacle per facilitar l’entrada esgraonada.

Nova visita guiada

Pel que fa a la programació dels Museus de Banyoles, la principal novetat d’aquest segon trimestre serà l’estrena de la visita guiada Robatori sacríleg al Monestir de Banyoles, que rememora el robatori de l’Arqueta de Sant Martirià i amb la qual els visitants podran fer de nit el mateix recorregut que presumptament van fer els lladres per cometre aquest robatori sacríleg.

Pel que fa a les exposicions temporals, al Museu Darder es podrà veure fins al 13 de juny l’exposició Vampirs a Banyoles!, una mostra itinerant inclosa dins les activitats de l’Any Perucho que s’endinsa en el món de Les històries naturals de Perucho: la literatura fantàstica i d’aventures, el vampirisme, les guerres carlines i la guerra civil i el pop.

Al Museu Arqueològic, es podrà veure fins al 25 d’abril l’exposició del concurs de dibuixos del Manípul de Manaies, amb els dibuixos dels nens i nenes dels centres educatius de la ciutat que han participat al concurs que organitza anualment el Manípul de Manaies. I a partir de l’1 de maig s’obrirà al públic l’exposició Llapis, papers i bombes (1936-1939), on s’explica la Guerra Civil espanyola a través de la visió dels infants i del llenguatge més senzill i plàstic que utilitzen: el dibuix.

Les visites al Monestir i a l’arqueta de Sant Martirià, Vilauba en 3D, les visites al poblat neolític de la Draga i la visita al Museu Darder amb el senyor Darder, entre altres, completen la programació dels Museus de Banyoles per aquest segon trimestre de 2021, amb més activitats programades.

Sant Jordi, a la Biblioteca

Pel que fa a la programació de la Biblioteca, destaca la programació especial coincidint amb la Diada de Sant Jordi que inclourà un especial de l’Hora del Conte amb Els dracs no em fan cap por amb Meritxell Yanes; un programa especial amb Ràdio Banyoles amb entrevistes a autors de Banyoles i comarca, el concurs de punts de llibre o la trobada internacional de mascotes de biblioteca.

De la programació destaquen també les presentacions de llibres d’autors o temàtica banyolina com 23 espines de Jaume Geli; i Naturaleza muerta, de Miquel Molina; i de la revista El ciervo, de Jaume Boix. Així com els clubs de lectura que es faran el 20 d’abril sobre el llibre L’anell amb Jordi Llavina i Jaume Geli; i Boulder amb Eva Baltasar, amb la presència dels mateixos autors.

Reglament d’ús i gestió dels equipaments municipals d’arts escèniques