Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles serà una de les dues seus del Congrés Internacional ‘Art del Caminar i Geografies Relacionals’

De l’1 al 6 de juliol, té lloc aquest congrés amb més de 50 ponents de diferents punts d’Europa, Amèrica i Austràlia

dimecres 03 juliol 2024

De l’1 al 6 juliol tindrà lloc a Girona i Banyoles el Congrés Internacional Art del Caminar i Geografies Relacionals amb la participació de més de 50 ponents de Catalunya i l’estat, d’Europa, Amèrica i Austràlia. La cita arribarà a la ciutat els dies 5 i 6 de juliol amb diferents caminades i altres propostes per a tota la població.

El Congrés ‘Art del Caminar i Geografies Relacionals’ proposa diferents trobades que reuneixen de manera molt transversal antropòlogues, historiadores, urbanistes, arquitectes, sociòlegs professionals de la salut i politòlegs, interessats per l’acte de caminar com a punt de partida de l’apropiació no agressiva del paisatge, el coneixement territorial, la creació de comunitats, la relació entre ment i cos, l’espiritualitat, la creativitat, la participació en processos ciutadans i l’articulació entre ecologia, sentit del lloc i relacions humanes.

Miquel Cuenca, regidor de Cultura i Patrimoni Cultural ha explicat que “creiem que és d’interès acollir aquest tipus de propostes en l’àmbit de les arts perquè ens cal anar pal·liant progressivament la manca d’iniciatives públiques en aquest camp mentre anem treballant en projectes com el Centre d’Art amb la col·lecció Gimferrer. Però també pels valors que porta associat el congrés, això és, una manera diferent de relacionar-se amb el nostre entorn i un convit a la reflexió enmig d’un món cada cop més reactiu i irreflexiu.”

Caminar: teoria i pràctica creativa

Les trobades tenen una vessant teòrica i acadèmica expressada en forma de conferències ponències i comunicacions però també una vessant creativa en forma de tallers, performances i caminades creatives per les dues ciutats. Entre les conferenciants més importants que participaran hi ha Radhika Subramanyam comissària i escriptora, professora associada de la Visual Culture at Parsons School of Design/The New School; l’artista Laroche Aka Luce Choules, fundadora de la Temporal School of Experimental Geography, entre altres. Les diferents trobades no estan pensades només per a acadèmics, sinó que també hi ha programades diverses activitats participatives que tenen el caminar com a eix vertebrador i la creativitat artística com a llenguatge.

Després que les tres primeres jornades s’hagin celebrat a Girona, aquest dijous 4 a la tarda els participants es traslladaran a Banyoles, sortint a l’alçada de l’Hospital Josep Trueta i aniran caminant fins Banyoles. Es tracta d’una caminada de 6 hores amb intervencions de diversos artistes com ara Jerome Bischel, Marie Ann Lerjen i Julie Poitras.

Divendres 5 a la tarda tindrà lloc la caminada-taller que proposen els artistes Beatrice Khoumeri, Ienke Kastelein i Peter Schreuder. Es tracta d’un recorregut dissenyat expressament per imaginar les dimensions del cosmos.

El Congrés dissabte 6 de bon matí, Peter Schreuder proposa una caminada a l’alba que porta per títol Despertar amb la Natura, relacionada amb els cinc sentits i la nostra percepció. És una caminada silenciosa que aproximarà al misteri de l’albada i la sortida del sol.

A les 10 es podrà gaudir de la caminada “Deep in Deep Out” de l’artista Rosie Monfort sobre el treball dels i de les tintoreres prop de la llotja del tint i a les 11 la caminada creativa de Marta Trepat sobre natura i comunitat L’altre és l’arbre, el bosc ets tu. El Museu Darder de Banyoles acollirà les Conclusions del Congrés que finalitzarà amb un pícnic, festa i performance al Parc de la Draga relacionat amb el “Grand Tour”, una caminada que es fa cada any des de 2015. Dura 3 setmanes i els participants caminen 250 km amb artistes de totes les disciplines.

Tots els actes són gratuïts però és imprescindible inscriure’s al correu electrònic artdelcaminar@gmail.com. Tota la informació es pot trobar a la web https://www.artdelcaminar.org