Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles se suma un any més a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Fins al 25 de setembre s’han programat diverses activitats per conscienciar de les alternatives a la mobilitat amb motor de combustió

dimecres 14 setembre 2022

Un any més Banyoles se suma a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura que comença aquest dia 16 de setembre i s’allargarà fins al dia 25. Entre les activitats destaquen la bicicletada familiar per la via verda de Banyoles a Borgonyà i una gimcana familiar, a més de la presentació de dos projectes de mobilitat: el tren tram Girona – Olot i el Bicibús. 

La tercera edició del concurs de pintura mural sobre la mobilitat sostenible donarà demà dijous el tret de sortida de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2022. En aquest concurs hi poden participar tant artistes professionals com amateurs de Banyoles i el Pla de l’Estany. El mural es pintarà en una paret del carrer Carmelites Velles i el disseny guanyador rebrà un premi de 1.000 euros. Les bases del concurs es poden consultar al web de l’Ajuntament de Banyoles (www.banyoles.cat) i les propostes es poden presentar a partir de demà dijous. 

Les activitats de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura començaran divendres amb la presentació del projecte Tren-Tram Girona-Banyoles-Olot a les 7 de la tarda al Museu Darder. La presentació anirà a càrrec de la plataforma impulsora del projecte. El dissabte 17 es proposen dues activitats en família. Primer a 2/4 de 10 del matí s’ha organitzat una bicicletada per la vida verda de Banyoles a Borgonyà on s’hi farà un taller familiar de matrícules i una breu xerrada sobre les Vies Ciclables del Pla de l’Estany. Posteriorment es tornarà cap a Banyoles.  D’altra banda, a la tarda, l’Escola de Natura proposa la gimcana ‘Movem-nos bé’ en què els participants hauran de superar diversos reptes pel Barri Vell. L’activitat començarà a 2/4 de 6 de la tarda des de la plaça Major i les inscripcions es poden fer a la web de l’Escola de Natura o bé, presencialment, mitja hora abans de l’inici de l’activitat. 

Les activitats continuaran el dijous 22 amb la presentació del projecte ‘Bicibús’ a càrrec de Mou-te en bici-INS Serrallonga de Blanes i l’AFA de l’Escola Can Puig des del Museu Darder a les set de la tarda. Precisament, l’escola de Can Puig, per iniciativa de les famílies, té previst iniciar properament el servei de BiciBús per fomentar la mobilitat en bicicleta de manera sostenible a partir de tres rutes que sortiran de diferents punts de Banyoles i arribaran a l’escola. 

El diumenge 25 es tancaran les activitats entorn de la Setmana de la Mobilitat Sostenible amb una volta a l’estany en bici, dins les activitats de celebració del Dia de l’Estany. A les 10 del matí es farà la sortida de l’Escola de Natura i en acabar el recorregut hi haurà jocs i tallers ambientals per a tota la família al parc de la Draga. Les dues darreres propostes són el taller ‘La bici en forma’ en el que es farà una mostra de reparacions bàsiques, així com es donaran nocions de primers auxilis i, també, hi haurà la demostració ‘Som mobilitat’, en el que es parlarà de la mobilitat elèctrica compartida. Ambdues activitats es faran al Parc de la Draga d’11 a 13h. 

Paral·lelament, la Policia Local farà activitats d’educació viària als instituts d’educació secundària de cares a finals de mes. 

El regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Banyoles, Lluís Costabella, ha fet una crida a la participació i ha destacat “la transversalitat de les propostes, gràcies a la col·laboració de les diferents entitats que any a any s’hi han anat implicant”. 

El programa d’actes de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura està organitzat per les àrees de Mobilitat i Medi Ambient de l’Ajuntament de Banyoles i compta amb la col·laboració de l’Escola de Natura, Mou-te amb bici i la Plataforma per a l’Emergència Climàtica del Pla de l’Estany. 

Setmana Europea de la Mobilitat

La Setmana Europea de la Mobilitat promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.