Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles restaura la plaça dels Jurats per recuperar-la com a element escultòric

L’Ajuntament de Banyoles ha presentat avui la restauració de la plaça dels Jurats, coneguda popularment com a plaça de l’Aspirina. Els treballs, que han suposat una inversió d’un mil euros, han permès recuperar la plaça com a element escultòric de la ciutat.

dilluns 04 gener 2021

La rotonda de la plaça dels Jurats es va construir l’any 1987 dins el projecte de reforma del Passeig Mossèn Lluís Constans. Deu anys més tard i a iniciativa d’un grup d’artistes i intel·lectuals locals, la plaça, que ja es coneixia popularment amb el nom de ‘Plaça de l’Aspirina’, l’artista Jordi Bosch ‘Barraca’ va convertir-la en una escultura dedicada al reconegut analgèsic.

“Al llarg dels anys aquest espai s’havia degradat i ara l’hem netejat, recuperat i restaurat perquè la mateixa degradació de l’espai ens havia havia fet oblidar fins i tot que es tractava d’un element artístic, peculiar i popular a Banyoles”, com ha explicat el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca. L’Ajuntament de Banyoles va encarregar la reforma a l’artista Jaume Geli que ha estat executant la reforma en les darreres setmanes.

Jaume Geli ha explicat que, després d’una investigació per a recuperar els orígens de l’escultura, s’ha netejat la base de formigó, s’ha reformat la base i s’ha repintat. A més, s’han recuperat les lletres que hi figuraven però, a diferència de l’escultura inicial, les lletres s’han pintat a la mateixa base de formigó i s’hi han incorporat diferents idiomes. A banda del català, el rus, el xinès o el grec, ara s’hi han afegit el suahili i l’àrab.

Per la seva banda, l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha volgut “posar en valor la recuperació perquè més d’una generació de ciutadans i ciutadanes de Banyoles havien oblidat que la plaça era una escultura i ara l’hem tornat a posar en valor”.