Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles remodela la Pesquera Gimferrer

Els treballs han permès recuperar-ne l’essència i l’estètica racionalista. Les obres han suposat una inversió de 110.000 euros

dimecres 22 juliol 2020

L’Ajuntament de Banyoles ha completat les obres de remodelació de la pesquera número 11 de l’Estany, més coneguda com la pesquera Gimferrer per la família que en tenia la concessió. Els treballs, que han suposat una inversió de 110.000 euros, han permès restaurar l’edifici per recuperar-ne l’essència i l’estètica racionalista. Ha tingut el suport del Departament de Cultura.

La principal intervenció de les obres de reforma de la pesquera ha estat la restauració de la pèrgola, tal i com estava projectada en els plànols originals, amb 4 pòrtics de pilars d’obra, 4 bigues i 7 rastells de fusta. També s’han eliminat les teuladetes i s’ha fet una cornisa, seguint els criteris racionalistes. Pel que fa a la passarel·la d’accés a la pesquera, s’ha construït el muret perimetral per aconseguir reproduir la imatge del projecte original de la pesquera, entre altres modificacions.

L’alcalde Miquel Noguer ha destacat que “amb aquesta intervenció recuperem una pesquera important i significativa pel patrimoni de la ciutat” i ha recordat que les pesqueres de l’Estany són Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). La pesquera Gimferrer El regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Banyoles, Albert Tubert, per las seva banda, ha explicat que “la pesquera és l’únic edifici del municipi que segueix l’arquitectura racionalista i el projecte de remodelació s’ha centrat a recuperar els elements originals, tal i com es va dissenyar a la dècada dels 40 del segle passat”.

La pesquera

La pesquera Gimferrer, de 64 metres quadrats, està situada al passeig de circumval·lació de l’Estany, entre el Club Natació Banyoles i el Parc Neolític de la Draga. L’edifici és originari de 1874, però la remodelació que se li va fer el 1948, seguint el projecte de l’arquitecte Francesc Figueras, va transformar completament l’edifici original. Aquesta reforma va convertir la pesquera en l’únic exemple d’arquitectura racionalista a la ciutat.

La reforma va establir una nova tipologia de pesquera: fins llavors les pesqueres eren edificacions per a la pesca en canya, i llavors es va innovar fent compatible l'entrada i emmagatzematge d'una barca amb una sala d'estar i unes golfes com a vestidor, a més d'altres espais. Es tractava d'un projecte amb una estètica racionalista que els propietaris van voler modificar.

En total, al voltant de l’Estany hi ha 21 pesqueres, construïdes entre mitjans del segle XIX i principis del segle XX. L’any 1997 van ser declarades Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la modalitat de jardí històric.