Banyoles reflexiona sobre la construcció de la ciutat amb l’exposició ‘Arquitectes i ciutat’
L’exposició complementa el cicle de xerrades Cinc cèntims de creació local i repassa les obres dels arquitectes Francesc Figueras, Jordi Masgrau, Jeroni Moner i Josep Riera. La mostra es podrà veure des d’aquest dissabte i fins el 4 d’octubre a l’espai expositiu Can Tarradas, nou espai municipal
dijous 10 juny 2021
L’espai expositiu Can Tarradas acollirà des d’aquest dissabte l’exposició ‘Arquitectes i ciutat’ que repassa la construcció de la ciutat de Banyoles a partir de l’obra de quatre arquitectes locals. L’exposició complementa el cicle de xerrades Cinc cèntims de creació local que aquest any ha tingut com a eix vertebrador l’arquitectura i es podrà veure fins al 4 d’octubre. L’entrada és lliure.
“Arquitectes i ciutat: del Pla urbanístic de 1936 a la Banyoles olímpica” suposarà la reobertura del passatge interior de Mobles Tarradas com a espai públic i d’exposició, després que l’Ajuntament l’adquirís l’octubre del 2020. L’edifici, construït l’any 1975, és obra de l’arquitecte Jeroni Moner.
L’exposició està comissariada pels arquitectes Marc Riera i Pau Sarquella, que van comissariar també les xerrades de la tercera edició del cicle, juntament amb l’estudi Oliver Gràfic i la regidoria d’Urbanisme de l’Ajuntament, que han concebut aquesta exposició que convida a reflexionar sobre la construcció de la ciutat del segle XX.
“Arquitectes i ciutat: del Pla urbanístic de 1936 a la Banyoles olímpica” repassa el creixement i la transformació de Banyoles en les darreres dècades, a partir de les obres dels arquitectes Francesc Figueras, Jordi Masgrau, Jeroni Moner i Josep Riera, que han protagonitzat la darrera edició del Cinc cèntims de creació local. La mostra reuneix plànols, perspectives, aquarel·les i fotografies a través d’una selecció de projectes, alguns dels quals inèdits, fent un repàs cronològic des de l’avantprojecte d’Eixamplis i reforma interior de 1936 fins a la transformació olímpica de 1992.
El regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Banyoles Albert Tubert s’ha mostrat “doblement satisfet perquè recuperem l’edifici de Mobles Tarradas, especialment el passatge interior, però també perquè l’exposició posa en valor com l’arquitectura ajuda a créixer la ciutat”. En aquest sentit, Albert Tubert ha explicat que “la mostra evidencia el creixement de Banyoles i com, progressivament, l’Estany i el seu entorn van adquirir el paper representatiu i de centralitat que defineix la Banyoles actual”.
Al llarg dels trenta metres d’exposició es repassen tant projectes públics com privats que van dissenyar els quatre arquitectes. Entre altres, s’hi poden veure els plànols de projectes com el mateix projecte de l’edifici de Mobles Tarradas; de l’antic edifici del Club Natació Banyoles, de la Clínica Salus Infirmorum, la Xocolata Torras o pesqueres de l’Estany, l’escola de Can Puig o l’INS Josep Brugulat, a més d’edificis particulars, entre altres.
Marc Riera ha explicat que “més enllà de satisf er l’encàrrec públic o privat, els projectes exposats il·lustren la passió, la professionalitat i el rigor del treball d’aquests arquitectes que, tant en la petita reforma com en el gran equipament, sempre van mirar la ciutat per dignificarne els espais públics i generar urbanitat”. Per la seva banda, el també comissari Pau Sarquella s’ha mostrat satisfet de poder recuperar l’espai expositiu de Can Tarradas per a l’exposició, també perquè és un dels projectes de Jeroni Moner, un dels arquitectes de qui es parla en la mostra. A més, Sarquella ha destacat que a l’exposició s’hi pot veure material procedents de l’Arxiu Històric Comarcal, dels arxius personals dels mateixos arquitectes, a més de material inèdit fins ara com els quadres que el pintor Joan de Palau va fer per a projectes de l’arquitecte Francesc Figueras de la construcció de l’edifici del Mercantil, amb cinema i la sala de ball, i el camp de futbol nou.
L’exposició ha estat dissenyada per l’estudi Oliver Gràfic de Banyoles. La dissenyadora Isabel Oliver ha explicat la conceptualització de l’espai i el treball “per obrir aquest espai de nou a la ciutat”.
L’exposició es podrà veure a partir d’aquest dissabte i fins al 4 d’octubre a l’espai expositiu Can Tarradas. L’horari d’obertura serà de dilluns a divendres de les 9 del matí a les 8 del vespre i l’entrada és lliure.
La mostra, impulsada per l’Ajuntament de Banyoles, compta amb el suport de la Clínica Salus Infirmorum, Xocolates Torras, Aigües de Banyoles, AMSA, Club Natació Banyoles, la delegació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i la Unió d’Empresaris de la Construcció (UEC).
Cinc cèntims de creació local
Cinc cèntims de creació local vol reivindicar la producció cultural de Banyoles i comarca en diferents àmbits. Autors i autores, artistes o personatges vinculats a Banyoles centren anualment el cicle, que aquest any ha celebrat la tercera edició. El cicle, organitzat per la Biblioteca de Banyoles i el Centre d’Estudis Comarcals, vol descobrir la capacitat creativa d’artistes i autors vinculats a Banyoles i comarca a partir de converses entre persones que hi han tingut vincles professionals, familiars, socials o culturals per tenir-ne una visió àmplia i contextualitzada.
L’obertura de l’exposició coincidirà amb una altra de les activitats paral·leles a la tercera edició del cicle. Dissabte al matí es farà una visita guiada que aproparà els participants a algunes de les obres cabdals dels quatre arquitectes que han protagonitzat el cicle, en un recorregut per l’arquitectura i el patrimoni de la ciutat des de principis del segle XX i fins a l’actualitat.