Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles recupera una programació estable de cinema

L’Auditori de l’Ateneu estrenarà aquesta setmana un nou equipament tècnic de projecció amb la primera sessió del cicle Gaudí

dilluns 25 gener 2021

Banyoles recupera des d’aquest trimestre una programació estable de cinema. A partir d’aquest mes de gener i mensualment es programaran sessions de cinema integrades en la programació d’arts escèniques, en concret les pel·lícules del Cicle Gaudí, les del cicle ‘El Documental del mes’ i també d’altres projeccions puntuals com el cicle ‘VOC’ d’Òmnium Cultural. 

L’Auditori de l’Ateneu estrenarà aquest dijous una nova pantalla, de 8 metres d’amplada per 6 d’ample tipus ciclorama, i un nou projector. El nou equipament, que ha suposat una inversió de més de 21.000 euros, permetrà millorar substancialment la qualitat de la projecció a l’Auditori de l’Ateneu i s’estrenarà amb la pel·lícula ‘Uno para todos’, la primera del cicle Gaudí que es projectarà a la ciutat.

L’Alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha destacat que “amb aquesta inversió i aquesta nova programació volem donar resposta a una inquietud i a una demanda històrica de la ciutat: recuperar una programació estable de cinema a Banyoles”. Miquel Noguer ha afegit que “tots sabem que la recuperació d’un cinema a Banyoles és una de les reivindicacions més repetides pel que fa a mancances culturals a la nostra ciutat, des del tancament del darrer cinema a Banyoles el 1999”.

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Miquel Cuenca, ha explicat que “recuperem el cinema de la única manera que creiem que té sentit fer-ho i que encaixa amb la realitat dels nous hàbits de consum cultural: incorporant el cinema a la programació estable d’arts escèniques i musicals”.

Des d’aquest trimestre, l’Auditori de l’Ateneu incorpora a la programació una sessió mensual d’una pel·lícula del Cicle Gaudí, una altra sessió mensual del Documental del Mes i altres iniciatives puntuals, la primera de les quals serà els premis VOC d’Òmnium Cultural, que es podran veure al febrer. La tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles Íngrid Calpe ha destacat que “hem volgut apostar per dos cicles, el Documental del Mes i el Gaudí, perquè són garantia de qualitat i diversitat de registres, amb ficció i no ficció, però estem estudiant la possibilitat de nous continguts adreçats a altres públics”.

El Cicle Gaudí és el Cicle Estable de Cinema Català impulsat per l’Acadèmia del Cinema Català que porta cada mes una pel·lícula de producció catalana i d'estrena molt recent a sales de tot Catalunya. Durant aquest primer trimestre s’han programat a Banyoles les pel·lícules “Uno para todos” (David Ilundain, setembre de 2020) el 28 de gener, “La boda de Rosa” (Iciar Bollain, agost de 2020) el 18 de febrer i “Terra de telers” (Joan Frank Charansonnet, desembre de 2020) el 25 de març.

Banyoles fou de les primeres ciutats a incorporar-se al Documental del mes, un circuit que porta les millors estrenes de cinema documental a més de 70 sales de tot l'estat. Però si històricament es venien projectant les seves sessions a l’Ateneu Bar, ara aquestes passen definitivament a l’Auditori de l’Ateneu amb unes condicions de projecció òptimes, que milloren substancialment les anteriors. Aquest trimestre ja es va poder veure “Allò que no et mata...” (Alexe Poukine, Bèlgica, 2019) el 14 de gener i es projectaran “Advocate” (Rachel Leah Jones i Philippe Bellaiche, Israel, Canadà i Suïssa, 2019) el 4 de febrer i ‘The letter’ (Maia Lekow i Christopher King, Kenya, 2019) l’11 de març.

Finalment, els dies 11 i 25 de febrer, l’Auditori de l’Ateneu acollirà les projeccions dels Premis VOC a Banyoles, una iniciativa d’Òmnium Cultural que aplega els millors curtmetratges realitzats en català.

Amb la nova programació i el nou equipament a l’Auditori de l’Ateneu, les sessions del Documental del Mes passen a ser de pagament, a 3 euros la sessió, i a 4,5 euros la sessió en el cas del cicle Gaudí.