Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles recupera la majoria d’actes de la Festa Major en els formats originals

Les activitats de cultura popular i al recinte de barraques es faran sense retirada prèvia d’entrades, excepte el concert de El Pot Petit. S’ampliaran els aforaments previstos als espectacles de pagament del pavelló de la Draga, el Teatre Municipal i l’Auditori de l’Ateneu, així com de El Pot Petit

dilluns 18 octubre 2021

La Festa Major de Sant Martirià de Banyoles recuperarà els formats originals de la quasi totalitat de les activitats de la programació, una vegada aprovada la nova normativa per a la prevenció de la Covid-19. Els actes de cultura popular i de la faràndula banyolina es faran sense aforament limitat ni retirada prèvia d’entrades i en els formats previs a la Covid-19. També s’ampliarà al 100% l’aforament previst als espectacles de pagament del pavelló de la Draga, al Teatre Municipal i a l’Auditori de l’Ateneu, així com als concerts de El Pot Petit. 

Pel que fa a les activitats al recinte de barraques, amb la flexibilització de la normativa d’oci nocturn, es faran amb entrada lliure, sense retirada prèvia de localitat fins a completar l’aforament i amb el públic a peu dret. Com a novetat, les activitats a barraques s’iniciaran dijous a la nit només amb servei de barra i els concerts, amb nous horaris, començaran divendres a la nit. A les actuacions previstes de Cala Vento, The Tyets, Carmen 113, Juantxo Skalari, Sey Sisters i Maruja Limón, s’hi afegirà un nou concert el diumenge a la matinada de Pelukass i sessions de djs les nits de divendres i dissabte. 

A diferència d’anteriors edicions, les entitats que formen part de l’agrupació de barraques s’han concentrat en dues barraques distribuïdes en el recinte que es gestionarà unitàriament per les diferents entitats i associacions participants. Les activitats començaran dijous a les 8 del vespre i fins a 2/4 de 3 de la matinada. Divendres, dissabte i diumenge, l’horari de les barraques serà de les 8 del vespre a les 5 de la matinada. I dilluns, serà de les 5 de la tarda a la 1 de la matinada.

Pel que fa al concert de El Pot Petit ‘Vull cantar, vull ballar’, que es va haver de suspendre per les Festes d’Agost, continuarà essent de pagament a un preu simbòlic de 3 euros l’entrada i,  davant la gran demanda rebuda per a aquest concert i amb l’objectiu d’arribar a més famílies, es doblarà l’aforament per a les dues sessions previstes a les 11 del matí i a 2/4 d’1 del migdia. En aquest cas, el concert també es farà a peu dret, recuperant el format habitual dels concerts de El Pot Petit previs a la pandèmia. Per a les persones que ja tenien l’entrada adquirida, es reserva una zona preferent propera a l’escenari. Les noves entrades sortiran a la venda demà dimarts 19 d’octubre a les 10 del matí. 

Cercavila i balls de passada

Pel que fa a les activitats de la faràndula i de cultura popular, inicialment s’havien previst amb aforaments limitats, el públic assegut i amb retirada prèvia d’entrada, que ja s’havien exhaurit per a la majoria d’activitats. Finalment, però, la nova normativa permetrà que els actes de la faràndula es facin en els formats originals previs a la Covid-19. En aquest sentit, es recuperarà la cercavila, l’entremès de lluïment, els balls de passada o l’últim ball del Drac. Les activitats s’iniciaran divendres a la tarda amb el segon truc des de l’Ajuntament, que donarà inici a la festa, la Tronada, el Ball del Drac i el Ball de Passada. 

Després de dos anys dissabte a la tarda es tornarà a recuperar la cercavila en el seu format habitual amb una mostra de la imatgeria i la cultura popular de Banyoles amb el Drac, els gegants i capgrossos, els cavallets, els dragonets o les tabaleres desfilant des de la Plaça del Monestir fins a l’Ajuntament, acompanyats per la cobla La Principal de Banyoles, la banda de les Gàrgoles de Foc, la Bufant Fort Street Band, la Cobla Bisbal Jove i la Cobla Contemporània. 

La cercavila farà mitja part a la plaça Major on es farà l’Entremès de Lluïment, amb els balls d’oferiment de la faràndula banyolina amb les quatre cobles presents - Cobla Bisbal Jove, La Principal de Banyoles i Contemporània - i el Ball de Passada. La cercavila continuarà fins al Passeig de la Indústria on davant l’Ajuntament es recuperarà el tradicional pilar al balcó amb la Colla Castellera Esperxats de l’Estany i el Pilar VIP (Very Important Plaestanyí). 

El regidor de Cultura i Festes, Miquel Cuenca, ha destacat que “aquest any podrem recuperar aquest somni de la festa major de Banyoles que s’havia vist estroncat en els darrers dos anys i que finalment tornarem a veure”. 

També es faran en els formats habituals el Ball de Passada del dilluns a la tarda al recinte de Barraques i el Ball del Drac amb l’Últim Truc que acomiadarà la festa major al parc de la Draga, previ al Castell de Focs Artificials final. 

Atraccions de fires

Pel que fa a les atraccions de les fires, es faran en la seva ubicació habitual a la zona de La Farga i finalment sense controls d’aforament. La regidora de Promoció Econòmica i Fires, Anna Tarafa, ha explicat que “amb la nova normativa podrem donar cabuda a més parades i atraccions de fires i finalment arribarem a una vuitantena de parades i atraccions, ampliant l’espai per evitar aglomeracions”. Tot i això, es faran controls preventius fent recomanacions per a l’ús de la mascareta i per evitar acumulacions de persones. 

Les atraccions de fires obriran divendres de les 5 de la tarda a la 1 de la matinada i de dissabte a dilluns de les 11 del matí a la 1 de la matinada. Com a novetat, divendres de 5 a 7 de la tarda, les fires seran sense soroll per a les persones amb hipersensibilitat auditiva.

Ampliació d’aforaments

Pel que fa als espectacles de pagament que tindran lloc al pavelló de la Draga, amb la Competència d’Orquestres i el concert de la Festa de la Música per a Cobla; al Teatre Municipal, amb la producció municipal Primavera; i a l’Auditori de l’Ateneu, amb els espectacles familiars Les aventures del lleó vergonyós i Andròmines, s’ampliarà al 100% l’aforament previst. Les noves entrades es posaran a la venda demà dimarts a partir de les 10 del matí al web de Cultura Banyoles (culturabanyoles.koobin.com). 

En el cas de Primavera i Les aventures del lleó vergonyós, que tenien les localitats exhaurides, es donarà prioritat a les persones inscrites a la llista d’espera i, en cas que en quedin de disponibles, es posaran a la venda. 

La producció teatral municipal Primavera, castellers, vermuts musicals, teatre familiar, tallers infantils, portes obertes als Museus de Banyoles o a la Pesquera Gimferrer i exposicions complementen la programació de la Festa Major de Sant Martirià. Tota la programació de la Festa Major es pot consultar a la pàgina web www.festesbanyoles.cat. 

La programació de la Festa Major de Sant Martirià està organitzada per l’Ajuntament de Banyoles i la Comissió de la Festa Major i compta amb la col·laboració d’entitats com l’Agrupació d’Entitats Culturals de Banyoles, l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, l’Associació Casal de la Gent Gran, l’Associació Banyoles Comerç i Turisme, Gàrgoles de Foc, el Centre Excursionista de Banyoles, la Colla Castellera Esperxats de l’Estany, la Colla de gegants, capgrossos i grallers de Banyoles, l’Escola Municipal de Música de Banyoles, l’Escola de Natura, el Festival 17820, el Foment de la Sardana, la Fundació Estany, Joventuts Musicals de Banyoles, els Museus de Banyoles, el Projecte Sonora, el Taller de Música i FEMjazz, Tenim Poca Feina i Ttela.