Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles presenta la programació de Cultura per aquest estiu

El cicle Lletres al claustre arriba a la seva cinquena edició i es dedica a tresors de la literatura medieval catalana. El Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles ha programat a l’agost una setmana de portes obertes al seu edifici totalment remodelat i ampliat després de dos anys d’obres

divendres 14 juny 2024

L’Ajuntament de Banyoles ha presentat aquest vespre al programació de cultura per als propers mesos d’estiu que inclou una vuitantena de propostes diferents relacionades amb les arts escèniques, la biblioteca, els museus i les festes populars. D’entre les propostes, destaquen la 20a edició d’(a)phònica, el Festival de la Veu de Banyoles, el cicle Lletres al claustre de la Biblioteca Pública i la setmana de portes obertes al nou edifici del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles. A l’acte de presentació hi ha participat la Big Band de l’Escola Municipal de Música de Banyoles.

La programació de Cultura Banyoles per als mesos d’estiu es torna a centrar, principalment, en les activitats dels Museus de Banyoles i de la Biblioteca, així com dels festivals d’estiu i les festes populars. El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural i Festes, Miquel Cuenca, ha destacat que “a l’estiu diversos festivals i esdeveniments es van consolidant edició rere edició a Banyoles, enriquint culturalment aquest període de l’any. Enguany, a més, les Festes de la Mare de Déu d’Agost veuran la presentació a tots els ciutadans de la remodelació i ampliació del Museu Arqueològic, una fita llargament esperada.”

En el cas de la Biblioteca de Banyoles, per a aquesta època de l’any ha programat una desena d’activitats diferents. Un estiu més, i coincidint amb l’inici de la temporada de bany, la biblioteca s’instal·larà del 2 al 26 de juliol, de dimarts a divendres, a la Caseta de Fusta per oferir als banyistes el servei de lectura i consulta de diaris, revistes o còmics. El Biblioestany es podrà fer servir de 10 del matí a 1 del migdia, i inclou també l’Hora del Conte que es farà els dies 11 i 18 de juliol a les 11 del matí.

En paral·lel, també al juliol, la Biblioteca portarà a terme la cinquena edició del cicle Lletres al claustre, sota el títol ‘La literatura catalana medieval’. La cinquena edició d'aquest cicle proposa resseguir els orígens de la nostra literatura, que comença a Occitània, passant per Mallorca i Girona, i arribant a la València del segle XV. La coordinació i presentació del cicle, que tindrà una segona part el juliol del 2025, anirà a càrrec de Marissa Planas i es farà els dies 2, 9, 16 i 23 de juliol a les 8 del vespre al Claustre del Monestir. Hi prendran part especialistes com ara Antoni Rossell o Lola Badia.

Els clubs de lectura i les exposicions temporals completaran les activitats de la Biblioteca per aquests mesos d’estiu.

Final de les obres del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles

Museus de Banyoles avui i demà organitza l’XI edició de les jornades Fundus amb una vintena de ponències internacionals entorn l’economia des vil·les en època romana i que compten amb una visita al jaciment arqueològic de la vil·la romana de Vilauba. Aquestes jornades se sumen a les activitats de difusió del patrimoni cultural amb visites guiades, visites teatralitzades i activitats familiars que es faran durant els mesos d’estiu.

Durant els propers dies finalitzaran les obres del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, i per donar a conèixer la remodelació d’aquest conjunt considerat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), del 15 al 18 d’agost, coincidint amb les Festes d’Agost de la ciutat, s’han organitzat jornades de portes obertes. Serà una oportunitat única de visitar aquest monument en tot el seu esplendor abans no s’instal·li la nova museografia.

Pel que fa a les exposicions temporals, al Museu Darder es podrà veure l’exposició del XXII Concurs de Fotografia de la Natura, coorganitzada entre el museu, el Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, Limnos i la Universitat de Girona.

I al Parc Neolític de La Draga s’han organitzat dues visites guiades per conèixer la tasca que fan l’equip d’arqueòlegs en el marc de la campanya d’excavacions al jaciment neolític, a més de la visita del diumenge 16 de juny emmarcada en les Jornades Europees d’Arqueologia.

A més, aquest estiu se celebrarà també a Banyoles una nova edició de l’(a)phònica, el festival de la veu de Banyoles, que tindrà lloc del 28 de juny al 30 de juny. La 20 edició d’aquest esdeveniment compta amb noms com els de Albert Pla & The Surprise Band, Salvador Sobral, La iaia o Cor de Teatre que recupera el seu gran èxit Operetta. En l’àmbit de festivals i esdeveniments de cultura popular destaquen el 22è festival Nit de Bosc (14 i 15 de juny), la 20a Batucada de Banyoles (15 de juny), l’Arribada de la Flama del Canigó i Revetlla de Sant Joan, el 72è Aplec de la Sardana (6 de juliol), el 8è festival i residència artística internacional de folk Ethno Catalonia (del 19 al 29 de juliol), el 30è Festival Folklòric (del 26 al 28 de juliol), les Festes de la Mare de Déu d’Agost (del 14 al 18 d’agost) o el 14è Troba’m - Festival de màgia al carrer de Banyoles (30 i 31 d’agost), que complementen la programació de cultura per aquest estiu.

Tota la programació de Cultura Banyoles es pot consultar al web cultura.banyoles.cat.

Finals de curs i casals d’estius

Paral·lelament, i dins les activitats de Cultura Banyoles, es podran veure també els concerts de final de curs de l’Escola Municipal de Música. També per als mesos d’estiu s’han programat noves edicions del casal d’estiu ‘Que comenci!’, organitzat conjuntament per l’Escola Municipal de Música i l’Aula de Teatre, i el casal d’estiu dels Museus de Banyoles.