Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles presenta la Festa Major de Sant Martirià

Més d’una setantena de propostes formen la programació de la festa, que se celebrarà del 20 al 24 d’octubre. Els capgrossos protagonitzen el cartell i una col·lecció de cromos

divendres 30 setembre 2022

L’Ajuntament de Banyoles i la Comissió de la Festa Major han presentat avui la programació de la Festa Major de Sant Martirià, que se celebrarà del 20 al 24 d’octubre amb una setantena d’actes per a tots els públics. Per començar els preparatius de la festa, el dissabte 8 d’octubre al migdia està prevista l’arribada del Drac de Banyoles. A més, el diumenge 16 d’octubre, el cineasta Albert Serra farà el pregó de la Festa Major. 

La programació de la Festa Major de Sant Martirià s’ha presentat aquest vespre en un acte públic a la plaça Major. La festa major de Banyoles recuperarà aquest any l’esperit dels anys previs a la pandèmia tant pel que fa a la programació de cultura popular com de la Comissió de Barraques o del Foment de la Sardana. 

El regidor de Festes Miquel Cuenca ha destacat que “han hagut de passar tres anys perquè poguéssim tornar a viure una festa major com tots la somniàvem” i ha afegit que “recuperarem plenament la festa, podran sortir els gegants i els capgrossos, veurem el drac i el ball de passada, gaudirem de les sardanes, la històrica competència de cobles i els concerts de barraques, i tot sense limitacions”. 

El gruix d’activitats de la Festa Major de Sant Martirià es concentrarà entre el dijous 20 i el dilluns 24 d’octubre, però les propostes prèvies ja s’iniciaran el dissabte 8 d’octubre amb l’arribada del Drac de Banyoles per començar els preparatius de la festa major. El dissabte 15 d’octubre s’estrenarà una de les novetats d’aquesta edició, la batalla dels Cairuts i els Rodons per disputar-se el tro de la ciutat, amb propostes durant tot el dia i amb una batalla final a la plaça Major. I el diumenge 16 d’octubre al migdia el cineasta Albert Serra pronunciarà el pregó de la festa. 

La cultura popular, que en els darrers anys s’ha anat recuperant i potenciant, serà un dels eixos de la programació amb el ball de passada, amb la participació de totes les comparses, la cercavila, el correfoc, els castells, l’entremès de lluïment, el ball del drac, la tronada, els trucs o les dianes. 

També marcaran la programació les propostes del Foment de la Sardana i la Comissió de Barraques. En el cas del Foment, hi haurà la tradicional Competència de Cobles, amb les cobles Ciutat de Girona, La Principal de la Bisbal, La Principal del Llobregat i Selvatana, i la Festa de la Música per a Cobla, que es farà al pavelló de la Draga. Com a novetat, dissabte al vespre hi haurà concert i ball al pavelló de la Draga amb La Principal de la Bisbal. 

Pel que fa a la programació al recinte de Barraques, comptarà amb els concerts de Di-Versiones, Roba Estesa, Crim, Auxili, Drop Collective i els banyolins Tropiko i Roko Banana, entre altres. Les entitats recuperaran les barraques individuals i el recinte comptarà amb una dotzena de barraques. 

Teatre, amb la producció municipal Un mort a Can Puig, exposicions, activitats familiars o portes obertes al Museu Darder completen la programació de la Festa Major que es pot consultar des d’avui a la pàgina web www.festesbanyoles.cat. 

Cartell Festa Major

En l’acte públic de presentació de la Festa Major s’ha presentat també el cartell d’aquesta edició. Seguint la línia dels darrers anys, on representants de la faràndula han anat prenent el protagonisme, el cartell se centra aquest any en els capgrossos i s’acompanya del lema ‘Tu, capgròs, que és festa major!’. 

El cartell és obra de la comissió de Disseny de la Comissió de la Festa Major formada per Laura Batlles, Lisard Cabarroques, Roser Hinojal Soler, Núria Jaén, Irene Mercader, Miquel Samaniego i Marc Sarquella. La comissió ha creat també una col·lecció de cromos amb les imatges dels diferents capgrossos de Banyoles que es podran aconseguir a les botigues de la ciutat durant aquests dies previs a la festa.

Nova comparsa dels Maquinistes

En l’acte de presentació de la programació i del cartell, s’ha presentat també la nova comparsa dels Maquinistes que s’estrenarà aquest any per la festa. Tal i com ha explicat la Comissió de la Festa Major, aquesta nova comparsa pretén “posar en valor a ciutadans i ciutadanes que representen aquells valors, sovint oblidats, actius, treballadors i treballadores del petit detall, persones que fan de la seva actitud i vida quotidiana quelcom que ens representa i que ens fan la ciutat més bonica” i han afegit que “pretenem que sigui un reconeixement i una reivindicació dels valors que més anhelem”. 

La Comparsa dels Maquinistes sortirà a la cercavila del dissabte i ballarà a la plaça Major en el ball de passada, amb un ball de lluïment compost pel mestre Esteve Palet i Mir. 

Per aquest primer any, la comparsa estarà formada per dos capgrossos, el de la botiguera banyolina Maria Àngels Brugada i el del tècnic de festes municipal Xavi Casadevall. Una vegada presentats aquests dos primers capgrossos, s’ha obert la votació per escollir al proper capgròs maquinista. 

Es podrà votar a qualsevol veí o veïna que reculli els valors que representen els maquinistes. De les deu persones més proposades, les entitats i la comissió de la Festa Major escolliran el nou o nova maquinista. El nou personatge es presentarà durant la festa major de l’any 2023 i s’obrirà la votació per al quart maquinista, que es presentarà per Sant Martirià de 2024. 

La Comparsa dels Maquinistes estarà formada sempre per quatre maquinistes. Una vegada completada, es rellevarà un dels maquinistes, que s’entregarà a la persona en qüestió, i s’obrirà la votació per al nou personatge. 

Entitats de la festa

La programació de la Festa Major de Sant Martirià està organitzada per l’Ajuntament de Banyoles i la Comissió de la Festa Major i compta amb la col·laboració d’entitats com l’Agrupació d’Entitats Culturals de Banyoles, l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, l’Associació Casal de la Gent Gran, l’Associació Banyoles Comerç i Turisme, Gàrgoles de Foc, el Centre Excursionista de Banyoles, la Colla Castellera Esperxats de l’Estany, la Colla de gegants, capgrossos i grallers de Banyoles, l’Escola Municipal de Música de Banyoles, l’Escola de Natura, el Festival 17820, el Foment de la Sardana, la Fundació Estany, Joventuts Musicals de Banyoles, els Museus de Banyoles, el Projecte Sonora, el Taller de Música i FEMjazz, Tenim Poca Feina i Ttela.