Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles presenta el seu primer Pla Estratègic de Cultura

El pla defineix objectius, línies de desenvolupament i una vintena de mesures per executar en els propers cinc anys. Es va presentar ahir al vespre a l’Auditori de l’Ateneu en un acte obert a la ciutadania

dimecres 29 març 2023

L’Ajuntament de Banyoles va presentar ahir al vespre el seu primer Pla Estratègic de Cultura. El document defineix una vintena de mesures per, entre altres, impulsar la participació ciutadana en la vida cultural de la ciutat, enfortir el sistema cultural o augmentar la cooperació de la ciutat amb el territori a nivell cultural. El pla, que s’ha presentat aquest vespre en un acte públic a l’Auditori de l’Ateneu, estableix un calendari de cinc anys per a desenvolupar les mesures previstes. 

El Pla Estratègic de Cultura (PEC), que es va començar a treballar durant el mes de novembre de 2021, pretén contribuir a fer de la ciutat de Banyoles un territori cívic, creatiu i que afavoreixi la satisfacció de les aspiracions personals i col·lectives, amb un impuls del talent artístic i enfortint un sistema cultural inclusiu, democràtic i sostenible. 

Amb aquest propòsit general, el Pla Estratègic de Cultura defineix quatre objectius: dos d’estratègics i dos, de transversals. Entre els objectius estratègics, hi ha assolir la participació i contribució integral de la ciutadania a la vida cultural de la ciutat, atenent la diversitat de la seva composició i les noves necessitats que se’n deriven, i enfortir el sistema cultural de la ciutat perquè sigui més sostenible, articulat i amb una representació més equilibrada dels diversos agents locals. Com a objectius transversals, hi ha augmentar la cooperació de la ciutat amb el territori i alinear l’acció cultural de la ciutat amb l’Agenda 2030. 

En el marc del primer objectiu estratègic, el PEC proposa oferir als artistes espais d’exhibició i creació, promoure que l’agenda cultural local inclogui propostes que puguin satisfer els interessos i necessitats dels diferents perfils de ciutadans i implicar els centres educatius en la formació de valors i interessos culturals. Per enfortir el sistema cultural, es proposa construir un relat cultural inclusiu que faciliti el sentiment de pertinença i l’augment de consciència de comunitat, reequilibrar les polítiques de foment i de servei per facilitar l’evolució i consolidació del teixit cultural de la ciutat i promoure l’aplicació progressiva d’un model de governança participativa impulsat des de l’acció cultural. 

Per augmentar la cooperació de la ciutat amb el territori, es proposa estudiar accions de servei al territori, fomentar la creació de mancomunitats i sistemes d’economia d’escala per aplicar programes i serveis culturals. I, per últim, per alinear l’acció cultural amb l’Agenda 2030, es vol fomentar l’observació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en l’aplicació de les mesures previstes al PEC, a més d’acompanyar amb accions de sensibilització sobre els ODS la implementació de les mesures previstes al PEC. 

Fruit d’aquests objectius i línies de desenvolupament, el pla defineix una vintena de mesures que contemplen, entre altres, crear un dossier digital d’artistes locals; encabir dins els nous usos de Can Tarradas el de sala d’exposicions temporals i espai de creació d’arts visuals i plàstiques; crear un marc normatiu per facilitar l’ús regular com a espai d’exhibició d’espais públics; identificar i adequar un nou espai cobert per a la realització d’activitats a l’aire lliure; aplicar polítiques de foment en l’àmbit de la creació i la producció o facilitar la cooperació entre els diferents agents culturals de la ciutat. 

El regidor de Cultura, Patrimoni Cultural i Festes de l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, ha destacat que “malgrat que ja té una vida cultural pletòrica, Banyoles necessitava un Pla Estratègic de Cultura que orientés l’acció futura en base a una estratègia consensuada, per avançar-nos als profunds canvis socials que s’albiren”. Miquel Cuenca ha explicat que “durant el procés s’ha convidat la ciutadania a participar-hi i el propi pla preveu establir mecanismes de participació i cogovernança”. 

Per a l’elaboració del PEC, l’Ajuntament de Banyoles ha contractat els serveis d’un grup de professionals de les empreses especialitzades Alisis Cultural, Bissap i ITD que treballen conjuntament i que han acompanyat metodològicament l’equip promotor en cada etapa amb un calendari de treball. En el procés, s’hi ha implicat a tots els tècnics i tècniques de Cultura, Patrimoni Cultural i Festes de l’ajuntament, així com s’ha treballat en coordinació amb altres àrees del consistori que tenen una incidència més transversal en les polítiques cultural com, per exemple, Benestar Social o Educació. A més, s’ha portat a terme un procés de participació per recollir propostes de la ciutadania o d’agents culturals de la ciutat; s’ha treballat amb tots els grups municipals del consistori i s’ha parlat amb el teixit associatiu de la ciutat. 

Una vegada presentat el document estratègic, el mateix pla preveu que la vintena d’accions incloses es puguin desenvolupar en un termini de cinc anys. El Pla Estratègic de Cultura es pot consultar al web de Cultura Banyoles (cultura.banyoles.cat).