Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles presenta ‘Memòria de Banyoles’ per recuperar la memòria col·lectiva i la història de la ciutat

El projecte permetrà senyalitzar llocs, edificis i elements emblemàtics. S’ha obert un procés participatiu per decidir quins seran els primers deu espais que se senyalitzaran

dijous 27 octubre 2022

L’Ajuntament de Banyoles ha presentat avui el projecte de senyalització ‘Memòria de Banyoles’ que pretén recuperar la memòria col·lectiva i la història de la ciutat. La iniciativa permetrà senyalitzar llocs, edificis, esdeveniments, personatges i elements emblemàtics de Banyoles i els primers es decidiran a través d’un procés de participació ciutadana. 

En el projecte s’hi inclouen monuments, edificis, personatges i altres elements destacables de Banyoles. L’objectiu és col·locar en aquests espais plaques commemoratives que permetin identificar i recordar la importància que aquest espai ha tingut en la història de la ciutat, ja sigui perquè hi va viure una persona, va ser un lloc representatiu o hi va succeir un fet rellevant. 

El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Miquel Cuenca, ha destacat que “impulsem el projecte ‘Memòria de Banyoles’ amb l’objectiu de recuperar i fixar la memòria col·lectiva. Es tracta d’un autèntic llibre obert a la via pública mitjançant el qual donar a conèixer a banyolins i visitants de totes les edats aquells indrets o personatges destacats que sinó fàcilment caurien en l’oblit o passarien inadvertits”. ‘Memòria de Banyoles’ és un projecte viu que creixerà cada any amb el nombre d’espais senyalitzats. Alhora pretén homogeneïtzar les senyalitzacions commemoratives que es facin d’ara en endavant a la ciutat i fer-les perfectament identificables a simple vista. 

L’objectiu és a primers d’any instal·lar deu plaques senyalitzant sis monuments i edificis i quatre dedicats a personatges importants per la història de Banyoles. Per decidir aquests deu primers espais, s’ha obert una consulta ciutadana a partir d’una primera relació de 26 propostes que s’han elaborat des de l’Arxiu Històric Comarcal de Banyoles. Entre els sis monuments, edificis o elements es proposen les antigues portes de la muralla medieval de la Porta dels Turers o de la Porta de Sant Martirià, l’antic Hospital Municipal o l’antiga Estació del carrilet, els antics hotels Flora o Mundial o el desaparegut Cinema Modern, a més de l’antiga discoteca Skinsad. 

Pel que fa als personatges, es poden escollir entre les figures del dirigent republicà Josep Toribi de Ameller Hysern, el músic Cassià Casademont o l’artista Lluís Güell, o la metgessa Cecília Marín, la poetessa i escriptora Francesca Torrent Boschdemont, o de la primera regidora a l’Ajuntament de Banyoles Maria Banal, entre d’altres. 

El disseny del projecte s’ha encarregat a l’estudi banyolí Enserio, integrat per Ferran Rodríguez i Miquel Amela, els quals en aquesta ocasió han comptat amb la col·laboració dels arquitectes Pau Sarquella i Carme Torres. La proposta dels dissenyadors presenta les plaques com a cartel·les d’una exposició a l’aire lliure, peces de formigó de 21x15 cm que seran visibles sense ser agressives i que se situaran a mitja alçada per criteris d’accessibilitat. La informació que s’hi plasmarà serà sintètica, però es podrà ampliar al web de Cultura Banyoles, on hi figurarà la relació i ubicació de les plaques, que es numeraran per ordre d’inauguració. 

La selecció es pot fer fins al proper dilluns 21 de novembre a través d’una enquesta disponible al web municipal (www.banyoles.cat).