Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles participa en una prova pilot per fomentar l’activitat física a la natura

‘Activa’t amb la natura’ es farà fins al novembre i hi participen una quinzena de persones d’entre 40 i 70 anys

dimarts 14 juny 2022

El Consell Esportiu del Pla de l’Estany, amb la col·laboració de Dipsalut, l’Ajuntament de Banyoles i el Grup Nat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) posa en marxa la prova pilot ‘Activa’t amb la natura’. La iniciativa, que es va presentar ahir al vespre a la sala d’actes de l’Ajuntament de Banyoles, es tracta d’un pla d’exercici per avaluar els beneficis de la natura en la salut i el benestar psicològic, emocional i social. 

‘Activa’t amb la natura’ farà èmfasi també en la sostenibilitat, la cura de l’entorn i les habilitats per a la vida. A més, es donarà a conèixer entre els participants, el concepte de salut planetària, en què la salut dels humans és interdependent amb la dels entorns en el que vivim.

Els dinamitzadors dels Parcs Urbans de Salut del Consell Esportiu del Pla de l’Estany han portat a terme una extensa i àmplia formació per conduir aquesta prova pilot. S’han format per dinamitzar 20 sessions gratuïtes basades en les 5 vies cap al benestar a través de la natura, de Healthy Parks Healthy People: activa’t, adona-te’n, connecta, aprèn i implica-t’hi. 

L’activitat es va iniciar ahir al vespre amb la presentació i s’allargarà fins al mes de novembre amb vint sessions setmanals de dues hores en què es combinaran diferents propostes com caminades, sessions de marxa nòrdica, relaxació, exploració sensorial i descoberta naturalista en diferents espais naturals de Banyoles.

En l’acte de presentació, hi van intervenir el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Banyoles, Jordi Congost, i el director del Consell Esportiu del Pla de l’Estany, Xavi Batchellí, que van coincidir a destacar la importància de l’activitat física i el contacte amb la natura.

Pel que fa als participants, són una quinzena d’homes i dones d’entre 40 i 70 anys d’edat a qui des del Centre d’Atenció Primària de Banyoles s’ha prescrit o recomanat exercici físic a la natura per tal de millorar el seu estat de salut. S’ha limitat a aquesta franja d’edat per facilitar l’avaluació de resultats.

Estudi final

A més de Banyoles, la prova pilot es porta a terme també a Cadaqués, l’Escala, Palafrugell, Puigcerdà, Sant Feliu de Pallerols, Les Preses, Quart, Ripoll, Caldes de Malavella i Breda. Una vegada finalitzat l’estudi, que anirà a càrrec del Grup Nat de la UAB, es valorarà la conveniència d’evolucionar la prova pilot cap a un programa estable d’exercici físic a la natura als municipis participants i a la resta de la demarcació de Girona.