Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles inicia les activitats de Nadal

Es redueixen les hores d’il·luminació i s’incorporen més ornaments, alguns dels quals amb material reciclable i biodegradable. La Fira de Nadal se celebrarà el 10 i 11 de desembre a la plaça Major amb tallers, demostracions d’oficis i mercat d’artesania

divendres 02 desembre 2022

Banyoles donarà el tret de sortida avui divendres a les activitats de Nadal i Reis amb l’encesa de l’enllumenat nadalenc. Serà el primer dels actes d’un seguit de propostes que s’allargaran fins al 5 de gener i que incorporaran també la Fira de Nadal, que es farà el cap de setmana del 10 i 11 de desembre a la plaça Major.

Per l’encesa, l’Ajuntament de Banyoles ha fet una nova licitació amb una inversió de 34.000 euros per renovar els ornaments de Nadal a la majoria d’espais. En total, s’instal·laran 350 ornaments i cables de llum i s’amplia a 11 nous espais. A banda dels punts habituals, que molts d’ells es renovaran, s’instal·laran nous ornaments als carrers Llibertat i a l’Avinguda Països Catalans, també a les rotondes d’entrada a Banyoles, al carrer de la Barca, al mirador del Puig d’en Colomer i al barri del Puig de la Fontpudosa, a més del Monestir de Sant Esteve i l’església de Santa Maria dels Turers. També s’ha renovat la il·luminació de la Plaça Major, amb una nova instal·lació i s’ha ampliat a la plaça de les Rodes i la plaça Catalunya.

També s’estrenaran elements fets a partir de material reciclable i biodegradable. Concretament, seran els que s’utilitzaran a l’arbre de la plaça Doctor Rovira i als carrers Llibertat i Països Catalans. Tota la il·luminació de Nadal de Banyoles és leds amb més eficiència energètica i amb un estalvi del 80% respecte els llums tradicionals d’incandescència.

La regidora de Promoció Econòmica, Anna Tarafa, ha explicat que “tot i l’augment dels ornaments de l’enllumenat, treballem en línia amb totes les mesures d’estalvi energètic i s’ha reduït en 74 hores l’horari de la il·luminació, respecte l’any passat”. Concretament, fins al 23 de desembre, l’enllumenat s’il·luminarà de 2/4 de 6 de la tarda a les 10 del vespre. Del 24 de desembre al 7 de gener, l’enllumenat s’ha dividit en dues zones. Al centre de la ciutat, “en els carrers amb major concurrència de persones i amb més mobilitat”, segons ha explicat la regidora de Promoció Econòmica, s’il·luminarà de 2/4 de 6 de la tarda fins a les 2 de la matinada, mentre que a la resta de la ciutat, ho farà fins a la mitjanit.

Acte d’encesa

L’enllumenat de Nadal s’il·luminarà aquest vespre en un acte públic a partir de les 7 de la tarda a la plaça Major que comptarà amb la projecció de màpings fets pels instituts de secundària de la ciutat i la Fundació Estany i la Fundació Mas Casadevall, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. També hi haurà un espectacle de llums de Nadal dissenyat pel Departament d’Enginyeria Elèctrica, Electrònica i Automàtica de la Universitat de Girona. L’acte es tancarà amb la cantada de Nadales amb la coral Veus de l’Estany i la xocolatada popular, amb la col·laboració del Casal de la Gent Gran i la Fundació Estany.

Fira de Nadal i Mostra d’Oficis Artesans

El cap de setmana del 10 i 11 de desembre se celebrarà a la plaça Major la 15a edició de la Fira de Nadal i Mostra d’Oficis Artesans. La fira comptarà amb una trentena de parades i inclourà catorze demostracions d’oficis artesans, tallers, així com activitats a benefici de La Marató de TV3. Com a novetats, s’incorporaran nous oficis com el costurer, el vitraller, el pintor o el torner. A més, es faran tallers nadalencs de paper, d’espelmes o de tions de Nadal, així com el taller i espectacle de circ amb l’entitat ‘Un salt al circ’.