Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles inicia els actes de la Setmana de la Diversitat Religiosa

L’Auditori de l’Ateneu va acollir ahir per primera vegada ‘El vespre de les religions’, amb lectures de textos sagrats de diferents confessions. Fins dissabte s’ha organitzat una xerrada, un concert i dues rutes guiades

dimecres 16 novembre 2022

L’Auditori de l’Ateneu de Banyoles va acollir ahir ‘El vespre de les religions’, un acte públic de lectura de textos sagrats a càrrec de representants de les diferents confessions religioses de la ciutat. La iniciativa forma part de la segona edició de la Setmana de la Diversitat Religiosa, que inclou fins dissabte una visita guiada pels llocs emblemàtics de la vida de Magdalena Aulina, una ruta pels temples, un concert i una xerrada. Totes les activitats són gratuïtes. 

Per primera vegada a l’Auditori de l’Ateneu es van aplegar representants de les diferents religions de la ciutat en un acte públic i obert. L’acte va comptar amb la participació de membres de la Comunitat Musulmana de Banyoles de la mesquita Nur, dels temples evangèlics Fe, Esperança i Amor i la Casa del Rei Jesús, de la Parròquia de Santa Maria dels Turers i de la comunitat Baha’i que van llegir diferents textos sagrats de l’Alcorà, la Bíblia o de les Taules de Bajá u’llah. 

En l’inici de l’acte, l’alcalde Miquel Noguer va destacar que “és un acte de ciutat perquè totes aquestes creences religioses, cadascuna amb el seu accent i la seva expressió, formen part de la realitat banyolina des de fa molts anys”. En aquest sentit, Miquel Noguer va remarcar que “Banyoles ha de ser capaç de llegir la pluralitat com una riquesa en sí mateixa” i va afegir que “més que les diferències i els accents dels textos, estic segur que sabrem copsar que en totes les religions hi ha paraules de pau, de respecte, de concòrdia i també de solidaritat amb els més febles”. Per la seva banda, Francesc Ventura, representant de la Fundació ‘la Caixa’, que dona suport al projecte, va felicitar Banyoles per promoure la Setmana de la Diversitat Religiosa per segon any i va assenyalar que aquest és un projecte que situa Banyoles al nivell de grans ciutats europees com Berlín, Barcelona o Zurich.. 

A més de les lectures, ‘El vespre de les religions’ va comptar amb les actuacions de l’Institut de Batxillerat Artístic de l’INS Josep Brugulat i del Cor Jove de l’Escola Municipal de Música de Banyoles. 

Activitats

La Setmana de la Diversitat Religiosa es va iniciar divendres amb el col·loqui Com van de fe, els joves?, que va comptar amb la participació de joves de diferents creences religioses. El col·loqui, es va fer al Museu Darder i va estar moderat per Xavi Serra Narciso, llicenciat en filosofia i diplomat en teologia i ciències religioses. 

Les activitats de la Setmana de la Diversitat Religiosa continuaran demà dijous amb la xerrada La diversitat religiosa en la història de Catalunya, a càrrec de Dolors Bramon, doctora en Filosofia i Lletres i professora emèrita d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Barcelona. Es farà a les 5 de la tarda al Museu del Darder dins el cicle Dijous Culturals. 

Divendres a les 8 del vespre a l’església de Santa Maria dels Turers hi haurà un concert de música sacra, a càrrec de la Capella de Música de la Catedral de Girona, dirigida per Frederic Pujol. 

Les activitats es tancaran dissabte amb dues rutes guiades. A les 10 del matí es farà la Ruta dels Temples, que inclourà la visita als principals centres de culte de les diferents confessions religioses que hi ha a Banyoles. La ruta començarà a l’església de Santa Maria dels Turers i inclourà visita a l’església evangèlica Casa del Rey Jesús, a la mesquita Nur i es tancarà a l’església Evangèlica Fe, Esperança i Amor. Les places per aquesta ruta ja estan exhaurides. 

Per últim, el mateix dissabte, en aquest cas a les 4 de la tarda, es farà la Ruta auliniana: recorregut pels espais emblemàtics de Magdalena Aulina, on s’entrarà a la casa natal de Magdalena Aulina. La visita anirà a càrrec de l’historiador banyolí Jordi Galofré i Illamola. 

Per participar en qualsevol de les dues visites guiades, que es faran amb la col·laboració dels Museus de Banyoles, és necessari fer reserva prèvia a través del telèfon 972 57 44 67 o bé a musesudebanyoles.cat. Les places són limitades.

La Setmana de la Diversitat Religiosa, organitzada per l’Ajuntament de Banyoles i l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal, compta amb la col·laboració de les parròquies de Banyoles, el Col·lectiu de Dones Cristianes de Banyoles, l’Institut Secular Operàries Provincials Magdalena Aulina, l’església de Déu Centre cristià Fe, Esperança i Amor del protestantisme evangèlic, l’església evangèlica Casa del Rei Jesús, la Mesquida Al Houda, dels banyolins d’origen marroquí, la Mesquita Nur dels banyolins d’origen subsaharià i la Fundació ‘la Caixa’.