Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles inaugura l’exposició ‘Sarajevo, guerra i pau’ del fotògraf Gervasio Sánchez

La mostra repassa en imatges la guerra de Bòsnia-Hercegovina i el seu impacte en la societat actual, quan es compleixen 30 anys del conflicte. Es podrà veure fins al 24 de febrer a l’espai expositiu municipal Can Tarradas

dijous 22 desembre 2022

L’espai expositiu municipal Can Tarradas acollirà a partir d’avui l’exposició ‘Sarajevo, guerra i pau’, del fotògraf Gervasio Sánchez. La mostra retorna a través de fotografies a escenaris, edificis i persones que van viure la guerra de Bòsnia-Hercegovina (1992-1995) i en mostra l’evolució tres dècades després. L’exposició, que s’inaugurarà avui dijous a les 8 del vespre, es podrà veure fins al 24 de febrer de 2023 i l’entrada és lliure. 

Quan es compleixen 30 anys de la guerra de Bòsnia-Hercegovina, ‘Sarajevo, guerra i pau’ presenta un recull de fotografies del periodista i Premi Nacional de Fotografia Gervasio Sánchez, que ha mantingut una llarga vinculació professional amb aquest conflicte. Com explica el mateix Gervasio Sánchez en la presentació de la mostra, “la guerra de Bòsnia-Hercegovina és una part inqüestionable de la meva vida professional i personal” i afegeix que “segueixo somiant en els continus bombardeigs i veient la por en els rostres dels seus habitants malgrat que ja fa trenta anys del seu esclat”. 

Al llarg de l’espai expositiu de Can Tarradas, es mostren 50 fotografies de Gervasio Sánchez agrupades en 25 parelles. La primera fotografia és en blanc i negre i mostra persones, edificis o espais durant els dies de la guerra. Just al costat, es mostra una fotografia en color feta recentment on es mostren els mateixos edificis, persones o espais a l’actualitat. Aquestes fotografies són fruit de la tasca de recerca de l’autor en els mateixos escenaris del conflicte. 

L’exposició es podrà veure fins al divendres 24 de febrer a l’espai expositiu municipal de Can Tarradas i l’entrada és lliure. L’horari de l’exposició és de dilluns a divendres de les 9 del matí a les 8 del vespre. 

Activitats paral·leles 

Coincidint amb l’exposició, s’han organitzat diferents activitats paral·leles. Demà divendres a les 12 del migdia i a les 7 de la tarda, el mateix fotògraf farà dues visites guiades per explicar el contingut de la mostra. 

El dijous 26 de gener de 2023 a les 7 de la tarda es farà una conferència al Museu Darder sota el títol ‘L’impacte de la guerra en la literatura i el cinema’, a càrrec de la bosniana banyolina Snezana Andelic. Andelic oferirà un recorregut pels principals títols, tant llibres com pel·lícules, que han reflectit l’experiència traumàtica de la guerra de Bòsnia-Hercegovina. 

Finalment, el dijous 23 de febrer, també al Museu Darder i a les 7 de la tarda, es farà també el col·loqui ‘De Bòsnia a Banyoles, 30 anys després’, amb testimonis i especialistes que debatran sobre l’experiència de la guerra. Entre els anys 1992 i 1995 moltes famílies bosnianes es van haver de refugiar a Catalunya fugint de l’horror i Banyoles va ser una d’aquestes ciutats d’acollida, a través de l’entitat Associació Col·lectiu Bòsnia al Pla de l’Estany.