Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles engega el compte enrere per la Festa Major de Sant Martirià

Se celebraran del 17 al 21 d’octubre amb propostes i activitats per a tots els públics. Banyoles engega el compte enrere per la Festa Major de Sant Martirià. L’arribada del Drac de Banyoles, amb el nou tabal, torna a marcar l’inici dels actes previs a la festa. Les dianes seran la principal novetat d’aquest any que estrenarà també la diada castellera davant l’Ajuntament.

dissabte 05 octubre 2019

Banyoles ha començat avui el compte enrere per la Festa Major de Sant Martirià. L’arribada del Drac, que marca l’inici dels actes previs a la festa, ha permès presentar avui la programació de la festa que, com a novetat, recuperarà les dianes i tindrà, per primera vegada, la diada castellera davant l’Ajuntament i el correfoc gran. La Festa Major de Sant Martirià s’iniciarà el proper diumenge 13 d’octubre amb el pregó que oferirà la dramaturga i directora teatral Clàudia Cedó.

Puntualment a les 11 del matí el Drac ha tornat a Banyoles per començar a treballar en els preparatius de la Festa Major de Sant Martirià. Acompanyat de les Tabaleres, que estrenaven el nou tabal de Banyoles, el més gran de Catalunya, i dels Gegants i Capgrossos, el Drac ha entrat a l’Ajuntament, una vegada autoritzat per les autoritats municipals, després del primer truc de festa.

A continuació, i ja a la plaça Major, s’ha presentat la programació de la Festa Major que ha comptat amb la participació del regidor de Cultura, Patrimoni Cultural i Festes Miquel Cuenca, de la portaveu de la Comissió de la Festa Major, Marta Sala, i dels representants del Foment de la Sardana i de l’Agrupació de Barraques, Joan Lleal i Martí Julià, respectivament.

Tots han coincidit a destacar el caràcter més popular i participatiu, amb recuperació de diferents activitats del folklore de Banyoles, que en els darrers anys ha viscut la Festa Major. El regidor de Festes, Miquel Cuenca, ha remarcat que, “en els últims anys hem apostat perquè les festes siguin molt participatives perquè, d’aquesta manera, tothom hi pugui trobar el seu lloc i així potenciar la generació d’espais i d’activitats de socialització i de trobada intergeneracional”.

Per la seva banda, la portaveu de la Comissió de la Festa Major, Marta Sala, ha destacat que “un dels punts forts ha estat sens dubte la recuperació del patrimoni cultural festiu de la ciutat”, juntament amb la voluntat d’incentivar “les entitats a participar per organitzar activitats variades i per a tots els públics”.

Les dianes

La principal novetat d’aquesta edició seran les Dianes, que es faran el dissabte 19 d’octubre a primera hora del matí. La Comissió de la Festa Major continua com en els darrers tres anys amb el procés de recuperació de tradicions i aquest any l’acte que torna a la programació de la festa són les dianes, conegudes a altres indrets de Catalunya com les matines. Serà una cercavila formada per gralles i percussió que desitjarà bon dia per tal de començar el dissabte de Festa Major amb alegria.

Les dianes se sumaran així a la programació de la Festa Major de Sant Martirià juntament amb altres activitats del patrimoni cultural festiu de Banyoles que s’han anat recuperant en els darrers anys com la tronada, la mateixa figura del Drac o el ball de passada.

Una altra de les novetats serà la Diada Castellera que se celebrarà per primera vegada davant l’Ajuntament i que comptarà amb la participació dels Esperxats de l’Estany, els Marrecs de Salt i la Colla Castellera de Figueres. I també la programació incorpora per primer cop el Corrrefoc Gran, que habitualment se celebra per les festes d’agost.

Envelat a la plaça de les Rodes

Un dels eixos de la programació de la Festa Major tornaran a ser les activitats a l’envelat de la plaça de les Rodes, organitzades pel Foment de la Sardana. El seu president, Joan Lleal, ha explicat que, per segon any, les activitats organitzades per l’entitat es mantindran a l’envelat que s’instal·larà a la plaça de les Rodes i ha destacat que, en el Concert de Música per a Cobla, que es farà el dilluns 21 d’octubre, s’estrenaran les dues obres encàrrec dels Premis Ceret-Banyoles. 

Un dels moments àlgids de la Festa Major serà dissabte a la tarda quan la cercavila de Festa Major, amb tota la faràndula banyolina, arribarà a la plaça Major on s’estarà celebrant la Competència de Cobles i es viuran els balls d’oferiment de la faràndula a les quatre cobles i el ball de passada, que l’any passat van ser una de les principals novetats de la festa i un dels actes més participatius.

Un dels moments claus també de la programació de sardanes serà també el final de la Competència de Cobles del diumenge amb la sardana estereofònica Somni, un dels emblemes de la Festa Major de Banyoles.

Concerts a Barraques

Pel que fa a la programació de Barraques, es manté l’aposta per obrir l’espai a diferents públics, com ha explicat un dels portaveus de l’Agrupació de Barraques, Martí Julià. Roba Estesa, Clara Peya, Mazoni, Xavi Sarrià o els banyolins Roko Banana seran alguns dels artistes que participaran a la programació que inclourà també, per primera vegada, un espectacle infantil amb el Katapulten de la companyia Traüt. A més, es mantindrà el concert al Passeig de la Indústria, fora del recinte de barraques, aquest any amb Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic.

Agraïment a les entitats

Per a l’organització de la Festa Major l’Ajuntament de Banyoles compta el suport de la Comissió de la Festa Major, integrada per més de 25 entitats de la ciutat que participen activament en el disseny i l’organització de les activitats. Miquel Cuenca ha volgut fer un agraïment exprés a totes elles “per la implicació, ja que gràcies a la seva feina, tenim una Festa Major millor i alhora és el símptoma d’una societat viva i activa”.