Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles edita el Calendari de les Religions

Integra les principals festivitats de les tres religions i s’ha editat per primera vegada. La iniciativa, que pretén fer pedagogia del fet religiós, es complementarà amb un documental i una campanya de sensibilització

dimecres 20 gener 2021

L’Ajuntament de Banyoles i l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, juntament amb el programa ICI de ‘la Caixa’, han presentat avui el Calendari de les Religions de Banyoles, que s’ha editat per primera vegada. El calendari integra al llarg de l’any les principals festivitats de les tres religions que han col·laborat en el projecte.

La regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Banyoles, Ester Busquets, ha volgut agrair “la bona predisposició i la col·laboració de les quatre entitats religioses que hi han participat”. En concret, han col·laborat en la iniciativa la parròquia de Banyoles, representada per la Congregació de les Butinyanes, la mesquita Nur dels banyolins d’origen subsaharià, la Mesquita Houda dels banyolins d’origen marroquí i el temple Fe, Esperança i Amor del protestantisme evangèlic.

El calendari, que inclou les principals festivitats de les religions catòlica i protestant i de l’islam, es distribuirà principalment a través de les comunitats religioses, entitats socials i centres  educatius de Banyoles i comarca, així com també n’hi haurà de disponibles a través dels ajuntaments.

Ester Busquets ha explicat que “amb una eina tan quotidiana com és un calendari, present a totes les cases, hem volgut expressar la diversitat cultural i religiosa que es viu avui a Banyoles i expressar una idea que considerem fonamental i és que més enllà de les nostres diferències i matisos totes i tots formem part d’una mateixa ciutat”.

El Calendari de les Religions és una iniciativa que s’ha impulsat des de l’Ajuntament de Banyoles i l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal que han unit esforços per incorporar la perspectiva religiosa en el treball comunitari amb l’objectiu de crear i enfortir els llaços que uneixen les confessions religioses i, a la vegada, crear un treball conjunt entre totes elles. L’objectiu és trobar espais comuns, ponts de diàleg i concòrdia, i donar a conèixer la riquesa de totes les religions per demostrar que totes comparteixen valors com la solidaritat, la pau i la justícia.

La diversitat ets tu

Paral·lelament a l’edició del calendari, s’ha iniciat treball comunitari, incorporant la perspectiva de la religió. S’ha creat un grup de treball amb la presència de les confessions religioses que tenen un temple a Banyoles i que, per tant, tenen una dinàmica estable de treball. A partir d’aquest grup, l’objectiu és anar desplegant projectes per fer pedagogia del fet religiós, valorar la diversitat com a una riquesa i potenciar la concòrdia i la convivència. Entre altres propostes, està previst que se celebri la Setmana de les Religions amb l’objectiu que la ciutadania visiti els diferents temples religiosos de la ciutat i conegui el dia a dia de les diferents confessions.
La iniciativa estava prevista per al 2020, però la pandèmia ho va impedir.

D’altra banda, aquest gener s’ha iniciat la campanya de sensibilització La diversitat ets tu, amb la diversitat religiosa com a tema central. Una campanya que es basarà en la publicació de breus ressenyes informatives als mitjans de comunicació locals amb la idea de mostrar tots els punts en comú que tenen les grans religions a la ciutat.

Paral·lelament s’ha iniciat l’elaboració d’un documental on les diferents comunitats de la ciutat explicaran la manera d’entendre el món des de la seva religió amb l’objectiu que es converteixi en una eina pedagògica important per acostar la riquesa de la diversitat religiosa.