Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles diposa del Pla de millora i dinamització dels polígons industrials

El pla detecta que a Banyoles i comarca hi ha més de 400 naus industrials i 20 hectàrees de sòl industrial

dimecres 06 març 2019

El Pla de Millora i Dinamització dels Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) està impulsat per l’Ajuntament de Banyoles, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Pla de l’Estany i el suport del teixit empresarial i permet definir les accions que s’han d’executar a curt i mig termini per, entre altres, promoure l’ocupació dels polígons industrials o fomentar l’emprenedoria.

En els darrers mesos, tècnics de l’empresa LAVOLA 1981, SA s’han encarregat de la fase de diagnosi del Pla a través d’enquestes online a empreses, entrevistes en profunditat i sessions de participació per recollir tota la informació necessària per elaborar la diagnosi i definir les accions futures del PAE.

El treball ha consistit en diferents fases començant per la recollida d’informació en els diferents organismes i administracions i entrevistes amb tècnics del Consell Comarcal i dels diferents municipis implicats. Posteriorment, s’han inventariat els principals aspectes relacionats amb l’estat actual dels polígons d’activitat econòmica (mobilitat, senyalització, infraestructures o nivell de manteniment) i s’ha portat a terme una enquesta específica de les activitats implantades als polígons per completar l’anàlisi de la situació actual i detectar les actuacions de millora més prioritàries.

En total, s’han inventariat 444 naus, de les quals 378 naus estan ocupades, 1 en venda o lloguer, 6 sense activitat i 59 amb activitat no identificada. Per polígons, el polígon de La Banyeta a Palol de Revardit, amb un 8%, o el de Melianta, a Fontcoberta, amb un 5%, són els que tenen més desocupació de naus. Xavier Codina, representant de l’empresa La Vola, ha destacat que “el percentatge de naus buides a Banyoles i comarca és comparativament molt baix al d’altres zones”.

Pel que fa a les parcel·les buides en sòl industrial, el Pla de l’Estany compta amb 85 parcel·les buides, que sumen un total de 21,9 hectàrees, d’aquestes 27 estan al polígon industrial de La Farga de Banyoles, 23 al sector industrial del Terri a Cornellà de Terri i 20 a Melianta.

Objectius estratègics 

El Pla estableix com a objectius millorar la conservació de les zones industrials, potenciant el manteniment continuat i la realització de les millores pertinents; planificar la prestació de serveis diversos que responguin a necessitats específiques, individuals o col·lectives de les empreses que hi són instal·lades; adaptar els polígons als nous requeriments de competitivitat econòmica als que hagin de fer front les empreses; generar l’entorn necessari perquè els polígons esdevinguin espais d’atracció de les noves empreses i inversions generadores d’ocupació i innovació; i promoure de manera continuada la venda o lloguer dels espais.

A partir d’aquí, l’estudi contempla 46 accions distribuïdes en 6 grans línies estratègiques que són l’organització, la planificació i la gestió, les infraestructures de serveis bàsics i avançats, la mobilitat, l’entorn urbà i els espais lliures, mobilitat, serveis i recursos per empreses i treballadors i comunicació i promoció dels PAE. 

Full de ruta

La regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Banyoles, Joana Vilà, ha destacat que “l’estudi ha de ser un full de ruta que ens ha de permetre desenvolupar diferents accions per promoure l’activitat econòmica als polígons de Banyoles i comarca i alinear accions futures en les polítiques de desenvolupament del sector industrial”. Joana Vilà ha explicat que, des del mes de desembre, ja s’està treballant conjuntament amb el sector empresarial per impulsar noves accions.

En aquest sentit, Xavier Codina de La Vola ha afegit que “a partir de l’estudi, l’estratègia és agendar diferents actuacions i no perdre oportunitats per dinamitzar els polígons industrials.

L’estudi contempla 46 accions distribuïdes en 6 grans línies estratègiques que són l’organització, la planificació i la gestió, les infraestructures de serveis bàsics i avançats, la mobilitat, l’entorn urbà i els espais lliures, mobilitat, serveis i recursos per empreses i treballadors i comunicació i promoció dels PAE.  

A més, tant Joana Vilà com Xavier Codina han coincidit a destacar que “l’estudi ha permès també que es creïn coneixences i la possibilitat de futures estratègies comunes entre empresaris de diferents polígons industrials”.

El Pla de Millora i Dinamització dels Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) de Banyoles  i el Pla de l’Estany està cofinançat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i el Ministerio de Empleo y Seguridad Social- Servei Públic d’Ocupació Estatal, en el marc dels programes de suport al desenvolupament local.