Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles dinamitza els aparadors per reactivar locals comercials buits

Ja n’hi ha més d’una desena i se’n busquen més

dimecres 14 desembre 2022

L’Ajuntament de Banyoles i l’Associació Banyoles Comerç i Turisme s’han unit per dinamitzar els aparadors de locals comercials buits de la ciutat. El projecte ‘Viu el centre’ pretén reactivar els locals sense ús utilitzant-los com a aparadors d’altres establiments comercials de Banyoles o per dinamització turística donant a conèixer espais o tradicions de la ciutat. 

‘Aparadors vius’ és un projecte que l’Associació Banyoles Comerç i Turisme ja va iniciar fa uns anys, però que, com ha reconegut la seva presidenta Dolors Busquets, ha tingut poc èxit per la reticència dels propietaris dels locals a cedir-los a la iniciativa. En aquest sentit, la regidora de Promoció Econòmica, Anna Tarafa, ha explicat que “des de l’ajuntament hem treballat per sensibilitzar els propietaris dels locals per poder dinamitzar aquests espais utilitzant-los com a aparadors d’altres establiments comercials i donant vida als carrers de Banyoles”.

La iniciativa s’està portant a terme en una desena d’espais principalment situats al centre de la ciutat, però també en carrers propers a l’estany “per facilitar la connexió estany i ciutat que sempre parlem”, ha explicat la regidora. La iniciativa compta amb el suport de diferents immobiliàries i dels propietaris dels establiments que han facilitat l’obertura. 

En la desena d’aparadors que ja s’han obert, s’han netejat i adequat i, amb uns vinils dissenyats per l’interiorista banyolí Andreu Mach, s’han decorat perquè els vianants descobreixin al seu interior productes d’altres botigues o empreses de serveis de la ciutat o bé espais o tradicions de la cultura popular de Banyoles. Ajuntament i associació faciliten l’acord entre el propietari i l’empresa que s’hi vol anunciar perquè sigui aquesta última qui s’ocupi de netejar-lo i fer-ne el manteniment 

Anna Tarafa ha afegit que “aquest projecte ens permetrà ajudar a dinamitzar la ciutat, a més de minimitzar la discontinuïtat comercial, contribuir a embellir l’entorn urbà i fer que els locals no perdin valor perquè mentre estan tancats se’n va fent el manteniment”.

El projecte s’emmarca dins el Pla de Dinamització de l’Activitat Comercial Urbana de Banyoles que es va presentar el maig de 2021 i que proposa accions de caràcter comercial però també relacionades amb l’espai i el paisatge urbà. L’estudi va permetre detectar 139 locals buits a Banyoles, dels quals, dos anys després, ara n’hi ha 169, és a dir, un 20% més.