Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles consolida el projecte de cooperació amb la ciutat gambiana de Garawol

Properament es farà un nou enviament amb material sanitari per a l’hospital de la ciutat gambiana

dimarts 17 gener 2023

L’Ajuntament de Banyoles i l’Associació Garawol, integrada per banyolins i banyolines d’origen gambià, enviaran a finals d’aquest mes un tercer carregament amb material sanitari per a l’hospital de la ciutat gambiana de Garawol, situada en una de les zones més pobres de Gàmbia. El centre de salut dona servei a una àrea geogràfica de més de vint mil habitants. 

A finals de 2018 una delegació banyolina formada per col·laboradors sanitaris i membres de l’associació es van desplaçar a la zona on van elaborar un informe detallat sobre les necessitats del centre hospitalari. Unes necessitats que van des de la dotació del material bàsic a nivell d’atenció sanitària, les millores arquitectòniques per afavorir la salubritat i l’accessibilitat, la millora del subministrament d’aigua i energia elèctrica i la formació i dotació de personal. 

A partir d’aquest informe es va elaborar un projecte de millora que s’està executant en diferents fases amb l’objectiu de dotar l’equipament dels recursos sanitaris bàsics. En els darrers anys, l’ajuntament, conjuntament amb l’associació banyolina i el suport de la Clínica Salus Infirmorum i el Col·legi de Metges de Catalunya, ha fet dos enviaments de material sanitari per a l’hospital de Garawol per dotar de material bàsic el centre.

A finals d’aquest mes de gener està previst que s’enviï un tercer carregament de material que inclou diferents aparells sanitaris, per exemple, autoclaus per a l’esterilització del material sanitari o aparells d’oxigen. Aquest enviament suposa una inversió de 11.000 euros per part de l’Ajuntament de Banyoles i permetran millorar de forma significativa l’assistència sanitària al centre.

Paral·lelament, i gràcies al lideratge de l’associació banyolina, s’han millorat les instal·lacions amb el pintat de l’edifici i de les parets exteriors del centre o la construcció de rampes d’accés per eliminar les barreres arquitectòniques de l’edifici. També Garawol té des de l’any passat un pou d’aigua que abasteix d’aigua potable totes les cases de la població gràcies a l’esforç dels emigrants de Gàmbia que viuen a Europa, i també a Banyoles. 

L’alcalde Miquel Noguer ha destacat que el projecte de cooperació amb Garawol és “una mostra d’un projecte de ciutat que implica diferents agents a diferents nivells i permetrà tenir un hospital ben dotat a la població d’origen de molts banyolins i banyolines”. Per la seva banda, des de l’associació banyolina de Garawol, Mussa Dumbuya, s’ha felicitat de la “col·laboració entre entitats per a fer possible el projecte de cooperació i per equipar el centre sanitari” 

Projecte cooperació a l’INS Pere Alsius

Durant aquest curs, i per reforçar els lligams de Banyoles amb Garawol, s’ha impulsat un projecte de cooperació amb l’Institut Pere Alsius. L’alumnat de segon i quart d’ESO ha participat en xerrades on s’han explicat les condicions de vida de Garawol i el mateix projecte de cooperació. A partir d’aquí, l’alumnat s’està implicant en l’elaboració de propostes per reforçar aquest projecte. Entre altres, han elaborat jocs per a l’àrea de pediatria del centre i dissenyaran un mural que es pintarà al centre per impulsar l’educació sanitària preventiva. 

El projecte Garawol està creant una xarxa de col·laboració entre Catalunya i Gàmbia, entre la Regió d’Upper River i les comarques gironines, i entre Garawol i Banyoles. En aquesta xarxa s’hi estan implicant les autoritats locals, les entitats, els treballadors sanitaris i la ciutadania de Garawol, i també l’Ajuntament de Banyoles, el Col·legi de Metges, el Col·legi de Farmacèutics, la Clínica Salus, l’Associació Garawol de Banyoles i persones que de forma individual col·laboren amb el projecte. L’objectiu és que durant aquest any se sumin a la iniciativa altres municipis de la demarcació de Girona que també tenen una important representació de població originària de Garawol.