Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles commemora el Dia Mundial de les Zones Humides

Aquest diumenge s’han organitzat dues activitats gratuïtes de descoberta de l’entorn i l’ecosistema de l’Estany

dimecres 02 febrer 2022

Banyoles commemorarà aquest cap de setmana el Dia Mundial de les Zones Humides, que se celebra avui dimecres 2 de febrer. El Consorci de l’Estany, el Museu Darder i l’entitat naturalista Limnos han organitzat per aquest diumenge dues activitats gratuïtes de descoberta de l’entorn i de l’ecosistema de l’Estany. 

La principal novetat serà una visita al laboratori de nàiades del Consorci de l’Estany. Es tracta d’una nova proposta dels Museus de Banyoles i el Consorci que, a partir d’ara, es programarà periòdicament com a nova activitat dels museus. La visita al laboratori de cria de nàiades, que es farà diumenge a les 11 del matí, permetrà conèixer la tasca que s’hi porta a terme i la seva importància, així com el cicle de vida de les nàiades i, a través d’elles, la diversitat de l’ecosistema. 

Diumenge també s’ha organitzat una visita guiada al Paratge de les Cigonyes i els aiguamolls de la Puda. La visita, que començarà a 2/4 de 10 del matí de davant l’estadi Miquel Coromina i Morató, permetrà conèixer els valors naturals d’aquests espais i les actuacions de restauració que hi ha portat a terme el Consorci de l’Estany. Anirà a càrrec de Marc Fusellas de Limnos. 

La informació de les dues activitats, així com la reserva, es pot fer a través del web dels Museus de Banyoles a www.museusdebanyoles.cat. 

Les activitats de commemoració del Dia Mundial de les Zones Humides es tancaran el proper dijous 10 de febrer amb la xerrada ’18 anys cuidant l’Estany: un privilegi i una responsabilitat’, inclosa en els Dijous Culturals al Museu Darder. La xerrada anirà a càrrec d’Albert Tubert, director del Consorci de l’Estany i regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Banyoles, i Miquel Campos, tècnic coordinador del Consorci. 

La xerrada està organitzada per l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament, l’Associació del Casal de la Gent gran i els Museus de Banyoles. Les places són limitades i cal inscripció prèvia. 

Dia Mundial de les Zones Humides 

El Dia Mundial de les Zones Humides commemora la signatura del Conveni RAMSAR, el 2 de febrer de 1971, per a la protecció dels ecosistemes aquàtics a nivell mundial. El conveni RAMSAR és el primer tractat internacional modern, de caràcter intergovernamental, sobre conservació i ús sostenible dels recursos naturals de les zones humides. 

Des de 1997, cada any organismes oficials, organitzacions no governamentals i grups de ciutadans de tots els nivells han aprofitat l’oportunitat per realitzar actes i activitats encaminades a augmentar la sensibilització del públic en general sobre els valors de les zones humides i els beneficis que reporten a la societat. 

Amb aquest pretext, i des de fa uns anys, el Consorci de l’Estany, l’associació naturalista Limnos i el Museu Darder cooperen per donar a conèixer el patrimoni natural i cultural de l’Espai Natural Protegit de l’Estany de Banyoles i commemorar aquesta data. L’espai va ser designat com a Zona Humida d’Importància Internacional i incorporat a la llista d’espais RAMSAR el 20 de desembre de 2002.