Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles aprova el nou Pla Director del Parc de la Draga

El document estableix les actuacions que s’executaran en els propers anys al Parc amb una inversió de més de 270.000 euros

dimecres 15 juliol 2020

L’Ajuntament de Banyoles ha aprovat el nou Pla Director del Parc de la Draga que estableix les actuacions que es faran per garantir el manteniment i la conservació del parc en els propers anys. En total, s’hi preveuen un centenar d’actuacions amb un pressupost previst de més de 270.000 euros.

L’objectiu principal del nou Pla Director de Parc de la Draga és mantenir tots els elements que conformen el parc, evitant-ne la degradació. Dins aquest objectiu general, se n’hi estableixen tres de secundaris: aconseguir una millora qualitativa de l’arbrat del parc i preservar el disseny paisatgístic originari del parc; mantenir la xarxa de reg en bones condicions i ampliar els sectors de reg necessaris i mantenir i renovar infraestructures com són els camins i la bassa de reg, així com també millorar el carril per a bicicletes.

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Banyoles, Albert Tubert, ha explicat que “amb el pas del temps i la intensitat d’ús del parc, la conservació dels elements estructurals que el conformen es converteix en un aspecte indispensable”. En aquest sentit, el pla preveu la neteja i arranjament de la bassa que es buidarà, dragarà i netejarà en profunditat. A més, es refarà un mur que s’ha enfonsat i es refarà també el pont de fusta situat a la part nord de la bassa que es va haver de retirar per la degradació per les inclemències del temps. El nou punt es reconstruirà amb fusta. També s’arranjaran els camins de sauló que estan malmesos per les arrels dels arbres.

Renovació de la xarxa de reg i substitució d’arbrat

Pel que fa a la xarxa de reg es remodelarà la canonada de distribució del sector oest de la xarxa de reg. Es canviaran els col·lectors i les electrovàlvules, actualment obsoletes, i es permetrà de nou el control automatitzat del reg d’aquest sector. Amb aquesta intervenció, s’aconseguirà la centralització total del sistema de reg en el punt de control que es va crear el 2016.

El Pla Director del Parc de la Draga preveu també la renovació gradual de la totalitat dels pollancres per reduir els riscos de fractura i la caiguda d’arbres. Albert Tubert ha explicat que “el que hem proposat és fer una actuació gradual, en diferents fases, per renovar tot l’arbrat de pollancres del parc, substituint tres fileres d’arbres cada any”.

Al sector est, es replantaran els pollancres (Populus nigra) amb la mateixa espècie per mantenir l’estructura característica del parc, mentre que al sector oest, actualment amb pollancres perera (Populus simonii), es replantaran, recuperant el projecte original, amb una combinació de pollancres o arbre blanc amb arbres tipus freixe.

Per últim, també es proposa la millora paisatgística d’un dels espais de prat amb la incorporació de plantes de flor autòctones.

Totes les actuacions previstes al pla tenen un pressupost de 270.139,75€ i les actuacions es desenvoluparan per fases en els propers anys. Fins al moment, ja s’han substituït dues fileres d’arbrat i s’han reparat alguns trams de reg. Properament, es preveu escurar la bassa de reg, amb la reconstrucció de la passera, i finalitzar l’adequació del carril-bici del passeig principal.

El Parc de la Draga es va construir en el context previ als Jocs Olímpics de 1992, quan Banyoles va ser subseu olímpica de rem, i té una superfície total de 10,4 hectàrees.