Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Banyoles acollirà el Congrés Internacional de Joventuts Musicals

Se celebrarà del 2 a l’11 de juliol de 2022 a l’Auditori de l’Ateneu

dimarts 22 juny 2021

Banyoles acollirà el Congrés Internacional de Joventuts Musicals (Jeunesses Musicales International), que se celebrarà del 2 a l’11 de juliol de 2022 a l’Auditori de l’Ateneu. Serà la quarta vegada que l’Estat acull aquesta trobada internacional després de Sevilla el 1980, Bilbao, el 1983 i Barcelona, el 1992 i coincideix amb el 70è aniversari de Joventuts Musicals d’Espanya.

La candidatura de Banyoles va ser presentada i avalada pel mateix Consell de Direcció de Joventuts Musicals d’Espanya en l’Assemblea General de la confederació espanyola celebrada aquest passat cap de setmana al considerar que la ciutat tenia les condicions òptimes per dimensions, tradició, infraestructura, entorn natural, activitat cultural i connexions. Banyoles, a més, és la seu permanent de l’Ethno Catalonia, l’únic programa de Jeunesses Musicales International que se celebra a l’estat.

El regidor de Cultura, Miquel Cuenca, s’ha mostrat satisfet que Banyoles aculli un esdeveniment internacional d’aquestes característiques, perquè “fa palès que la nostra ciutat és un espai idoni per a trobades i residències culturals de primer nivell”.

Jeunesses Musicales, l’organització cultural juvenil més important del món Jeunesses Musicales es va fundar a Brussel·les al 1940, en plena Segona Guerra Mundial, en un moment en què la desmoralitzada joventut de la Bèlgica ocupada necessitava un ideal al voltant del qual agrupar-se. Acabada la guerra, el 1945, es va fundar Jeunesses Musicales International, a la que es van incorporar països com Alemanya, de manera que el que va néixer com un moviment de resistència i promoció dels valors democràtics a través de la música es convertia més en una eina de reconciliació de la joventut europea.

Avui, amb seu a Brussel·les, JMI és present a seixanta països, compta amb més de cinquanta seccions nacionals federades i desenvolupa una ingent activitat en l'apoderament dels joves a través de la música. L'organització Joventuts Musicals ha estat considerada per la UNESCO com "el moviment cultural juvenil més important del món".

L’Associació de Joventuts Musicals Banyoles

A Banyoles el moviment de Joventuts Musicals hi té presència des de fa més de vint anys. L’Associació de Joventuts Musicals de Banyoles, fundada el 1999, és una de les entitats més sòlides de la xarxa de 130 associacions locals de Joventuts Musicals a l’estat i s’encarrega de la gestió de l’Ateneu- Centre Municipal d’Estudis Musicals que acull l’auditori i l’escola de música, així com la residència i el festival Ethno Catalonia, entre altres esdeveniments.