L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i el subdirector general de la Fundació Bancària “la Caixa”, Marc Simón, han presentat avui un acord per impulsar el programa CaixaProinfància amb l’objectiu de treballar per la superació de la pobresa infantil a Banyoles.
CaixaProinfància és el programa de “la Caixa” dirigit a famílies amb nens i joves de fins a 18 anys en risc o situació d’exclusió social. L’entitat bancària destinarà un pressupost de 75.000 euros anuals al desenvolupament del programa a Banyoles.
“la Caixa” i l’Ajuntament de Banyoles identificaran i analitzaran conjuntament les situacions de pobresa i vulnerabilitat existents a Banyoles. Aquestes realitats requereixen anar més enllà de l’atenció a necessitats puntuals i realitzar plantejaments d’actuació globals que ajudin a la transformació de la situació dels infants i les seves famílies. En aquesta línia, es definirà una proposta de serveis conjunta que aglutini recursos públics i privats així com projectes socials innovadors del territori. Desenvoluparan aquests serveis quatre entitats col·laboradores de CaixaProinfància: Associació d'Iniciatives Socials, Càritas Diocesana de Girona, Consell Esportiu del Pla de l'Estany i SUARA Cooperativa. Totes elles treballaran en xarxa, coordinades per la Fundació Heka.
Promoció socioeducativa
CaixaProinfància treballa per trencar la línia de transmissió de la pobresa de pares a fills i fomentar la igualtat d’oportunitats. El programa es dirigeix a la infància en situació de pobresa econòmica i vulnerabilitat social, amb la finalitat de promoure i acompanyar el seu desenvolupament de forma integral, afavorint les polítiques de millora de l’equitat i la cohesió social.
Un dels objectius fonamentals de CaixaProinfància és garantir la promoció educativa dels menors, entenent que d’aquesta dependrà, en gran part, el seu benestar futur. CaixaProinfància també treballa per contribuir en la millora de la renda familiar, mitjançant ajudes a béns bàsics. Això es concreta en el desenvolupament de cinc grans línies de treball:
- Reforç educatiu: atenció logopèdica, psicomotora, grups d’estudi assistit, reforç individual, aules obertes i ajudes per a l’equipament escolar. .
- Educació no formal i temps lliure: centres oberts, campaments i activitats d’estiu.
- Suport educatiu familiar: tallers educatius familiars i centre maternoinfantil.
- Atenció i teràpia psicosocial: personalitzada o amb famílies i tallers terapèutics grupals.
- Promoció de la salut: ajudes per a alimentació i higiene infantil, ulleres i audiòfons.