Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

‘Quina calor!’ L’Ajuntament de Banyoles elabora un pla de calor amb tots els recursos i serveis a l’abast de la ciutadania

L’Ajuntament de Banyoles ha presentat aquest matí el seu Pla de calor que es concretarà amb la campanya ‘Quina calor!’

dimarts 02 juliol 2024

L’àrea de Serveis Socials, Acció Comunitària, Polítiques d’Igualtat i Salut de l’Ajuntament de Banyoles, en coordinació amb altres àrees del consistori i entitats del tercer sector, ha elaborat el Pla de Calor municipal que es concretarà amb la campanya ‘Quina calor!’. Aquesta campanya pretén donar a conèixer a la ciutadania de tots els serveis i recursos que hi ha al municipi per fer front a les altes temperatures, així com aconsellar als ciutadans de les mesures a prendre en cas d’altes temperatures.

Ester Busquets, regidora de l’àrea de Serveis Socials, Acció Comunitària, Polítiques d’Igualtat i Salut ha explicat que “el pla de calor s’ha elaborat amb tres objectius principals: minimitzar els efectes negatius que pot tenir la calor en tota la ciutadania, difondre recomanacions a la població i atendre als col·lectius més vulnerables de casa nostra. Un pla com aquest ha de ser consensuat i coordinat amb els diferents agents socials de la ciutat” a més d’afegir que “el pla consta de 3 fases: una primera d’elaboració i coordinació dels agents, una segona de difusió i una tercera que compta amb mesures extraordinàries que només s’activarà en cas de que la Generalitat activi l’avís per onada de calor a la nostra ciutat”

Per donar visibilitat a la ciutadania dels espais públics de la ciutat que poden ser útils per refugiar-se de la calor s’ha elaborat un mapeig dels recursos que disposa la ciutadania per fer front a episodis de calor (refugis climàtics, refugis climàtics naturals, ombratges artificials, punts d’hidratació...). Així doncs, Banyoles disposa d’una trentena de fonts repartides per tot el municipi i que en les darreres setmanes s’han revisat per tal que totes funcionin correctament. L’equip de govern ha treballat perquè tots els barris de la ciutat disposessin d’aquests recursos.

Jordi Carretero, regidor de Polítiques de Seguretat Pública i Espai Públic ha avançat que “ja hem començat a instal·lar ombratges artificials a determinats punts de la ciutat on havíem detectat una manca d’ombra com són la plaça de la Pau o la Cruyff Court, espais de la ciutat amb una alta densitat de població i amb col·lectius vulnerables”. Aquests ombratges artificials també s’instal·laran en les properes setmanes a la plaça de les Rodes i a la Caseta de Fusta.

Els casals de barri s’uneixen a la xarxa de refugis climàtics

Per altra banda, en cas que s’activi l’avís per onada de calor, s’aplicaran altres mesures extraordinàries a la ciutat. En aquest cas els Casals de Barri estaran oberts d’11 del matí a 6 de la tarda, cap de setmanes inclosos, per tal d’oferir als veïns i veïnes del municipi un refugi a prop de casa. Aquests espais s’han climatitzat amb aires condicionats i també amb fonts i/o osmosis perquè la gent que els utilitzi es pugui hidratar. Així, aquests espais se sumen als refugis climàtics de la Biblioteca i el Museu Darder, i el Casal Cívic i Comunitari, aquest últim gestionat per la Generalitat de Catalunya.

Per a fer arribar tota aquesta informació a la ciutadania s’han elaborat cartells, tríptics i 5 mapes específics de cada una de les zones de la ciutat. A més de repartir-se físicament, tot aquest material també es podrà consultar a l’APP de l’Ajuntament de Banyoles.