1.600 alumnes d’ESO dels instituts de Banyoles podran participar al programa de Cribratge Cardiovascular amb imatge cardíaca
Es reprèn el programa de prevenció cardiovascular als centres de secundària. Com a novetat, es faran ecocardioscòpies als estudiants
dimarts 07 juny 2022
1.600 alumnes d’ESO dels instituts de secundària de Banyoles tindran l’opció de participar al programa de Cribratge Cardiovascular impulsat per l’Ajuntament de Banyoles amb el suport de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta que pretén detectar patologies del cor entre la població jove. Com a novetat, aquesta onzena edició de la campanya, es faran ecocardioscòpies als estudiants, una tècnica d’imatge cardíaca sense efectes secundaris que utilitza ultrasons, com l´ecocardiografia, i que permet fer una anàlisi de cribatge ràpid per a la valoració de possibles alteracions morfològiques del cor.
Impulsat per l’Ajuntament de Banyoles i coordinat pel servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, el programa preventiu d’electrocardiogrames es va iniciar el curs 2009-2010 i des de llavors s’havia portat a terme de forma ininterrompuda entre els alumnes de 2n i 3r d’ESO dels centres educatius de la ciutat. Més de 2.500 alumnes dels instituts han participat en el programa preventiu des dels seus inicis.
Després que en els darrers dos anys el programa no s’hagi pogut portar a terme per la pandèmia, a partir d’avui es reprèn als centres de secundària amb els alumnes de 4rt d’ESO de l’Institut Pere Alsius. Durant aquest mes de juny es farà també als estudiants de 4rt d’ESO de l’INS Josep Brugulat i Pla de l’Estany i de l’escola Casa Nostra. L´estudi continuarà al mes de setembre, i permetrà incloure també als alumnes que cursaran segon, tercer i 4rt d’ESO que no hagin pogut fer-ho prèviament, amb l’objectiu de recuperar la normalitat i arribar a tots els alumnes de secundària de Banyoles. En total, seran uns 1600 alumnes més que tindran l´oportunitat de sumarse a aquesta campanya de detecció precoç de cardiopaties.
L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha recordat que “aquestes proves permeten als professionals mèdics diagnosticar de forma precoç una malaltia cardíaca, amb la possibilitat que els estudiants puguin rebre un tractament precoç i es pugui estudiar a la família de l’afectat”. Miquel Noguer ha recordat que “Banyoles va ser pionera amb l’impuls d’aquesta campanya preventiva” i s’ha felicitat “de poder-la recuperar i, a més, millorar i ampliar amb tècniques d’imatge cardíaca avançada, arribant a tots els estudiants de secundària”.
Com a novetat d’aquesta edició, l’estudi cardiològic als joves d’entre 13 i 15 anys inclourà també una ecocardioscòpia per identificar precoçment i amb més precisió l´estructura del cor, aportant informació complementària i molt més àmplia, que en les avaluacions clàssiques que s’han fet fins ara amb l’enquesta i l’electrocardiograma.
Els responsables del programa (Dr. Sergi Moral i Dr. Pau Vilardell) han destacat que “d’aquesta manera podrem diagnosticar un major número de malalties per poder-les tractar i seguir precoçment en cas que sigui necessari, atès que la majoria d’aquestes cardiopaties són asimptomàtiques”. El fet d’afegir-hi l’ecocardioscòpia permetrà observar en directe la funció dels diferents segments del cor i les seves vàlvules, així com analitzar l’artèria aorta i les dimensions de les parets del cor.
El programa
L’estudi de cribratge cardiovascular pretén identificar en la població de joves d’entre 13 i 17 anys de Banyoles alteracions electrocardiogràfiques i/o ecocardioscòpiques causades per un grup de malalties cardíaques que potencialment poden causar esdeveniments cardíacs.
Durant l’estudi, un equip mèdic es desplaça als centres educatius per realitzar els electrocardiogrames i, com a novetat d’aquest curs escolar, les ecocardioscòpies als alumnes. A més, es pregunta als joves pels seus antecedents familiars. Tots els alumnes participants rebran un informe mèdic amb el resultat i, en cas que el resultat sigui anormal i/o mostri símptomes que poden fer sospitar de malaltia cardíaca, l’alumne tindrà l’opció de poder ser derivat a un cardiòleg de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona per aprofundir en l’avaluació.
Del total d’electrocardiogrames que s’han fet des de l’inici de la campanya s’han detectat 45 joves amb cardiopaties que després s’han derivat a l’Hospital Josep Trueta per iniciar un estudi més a fons.
Activitat realitzada amb la col·laboració de Dipsalut